Megrángatták a forintot, de nagy baj nem lett

Vágólapra másolva!
Hullámzó teljesítményt nyújtott ma a forint, elsősorban a szintén hullámzó nemzetközi hangulat miatt. Habár a napközbeni mélypontokról el tudott mozdulni, nem tudott érdemben változtatni az elmúlt napok gyengülési tendenciáján, ráadásul a közelgő jegybankelnök-váltás pedig egyre inkább nyomást gyakorol a forintra is.
Vágólapra másolva!

Megrángatták ma a hullámzó nemzetközi hangulatban a forint árfolyamát, reggel még 295 környékén kezdtük a kereskedést az euróval szemben, de késő délelőtt még 296,4 felett is megfordult a kurzus, csak hogy alig két órával később ismét 295,2 környékén mozogjon. Zárásra pedig éppen az előző napi záró környékén, 295,5 közelében állaopdott meg. Az elmúlt hónapok tükrében persze igazán drámainak nem mondható ez a napon belüli ingadozás, de jól jelzi, hogy kifjezetten magyar specifikus hírek nélkül mennyire ki van téve a forint árfolyama a nemzetközi tőkepiaci eseményeknek.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

A hosszabb távú képre tekintve szépen beigazolódni látszik korábbi sejtésünk, miszerint 290 alá nem fog tudni tartósan lesüllyedni az euró-forint árfolyam. A támasz sziládran kitartott, az árfolyam pedig némi hezitálás után fel is pattant róla, és ismét a valamivel 300 alatt található lokális csúcs felé vette az irányt. A gyengülést erősítette a jegybank keddi kamatdöntése, aminek értelmében újabb 25 bázisponttal csökkentette az alapkamat mértékét, de ugyanígy a bizonytalan nemzetközi hangulat is elfordíthatta a befektetők figyelmét az alapvetően kockázatos magyar eszközöktől, így a forinttól is.

Azt se felejtsük el, hogy alig két napunk van az új jegybankelnök megnevezéséig, ami továbbra is az egyik legfontosabb rövid távú mozgatórugó lehet a forint mögött. A bizonytalanság soha nem kedvez egy-egy eszköz árfolyamának, és az is elképzelhető, hogy ha valóban a piac szemében rendkívül kockázatos választásnak tűnő Matolcsy György foglalja el a pozíciót, akkor az hirtelen látványos forintgyengülést okoz majd, még ha ez a hatás nem is feltétlenül lesz tartós. Nem tartjuk kizártnak, hogy a 300-hoz közeli szinteket is kipróbálja még ezen a héten a forint az euróval szemben.

Az euró-forint árfolyam (napi grafikon)