Itt az ajánlat - 24 milliárd dollárért vinnék a Dellt

Vágólapra másolva!
Befutott a hosszú ideje rebesgetett kivásárlási ajánlat a Dellre, a cég alapítója és egy kockázati tőke társaság együttesen 24,4 milliárd dolláros értékeltség mellett vinné ki a tőzsdéről a céget. Az árazás nem túl vaskos a versenytársakhoz viszonyítva, de ezzel együtt sem valószínű, hogy más ajánlattevő is ringbe szállna a PC-gyártóért.
Vágólapra másolva!

Ajánlat van, de van, aki hoppon maradt

Részvényenként 13,65 dolláros ajánlatot tesz a Dellre az alapító-elnök-vezérigazgató-legnagyobb részvényes Michael Dell és a Silver Lake nevű kockázati tőke társaság, ami összességében 24,4 milliárd dollárra értékeli a valaha szebb napokat látott számítógép-gyártót. Ahogy korábban az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk róla, az ügylet finanszírozásába a Microsoft is beszáll 2 milliárd dollárral. A Microsoft minimnális, 0,4 százalékos emelkedéssel reagált a hírre, miszerint résztvesz a Dell kivásárlásában.

A tegnapi, 13,27 dolláros záróárhoz képest csekély, mintegy 2,8 százalékos prémiumot tartalmaz az ajánlat, bár ahogy a közlemény is kiemeli, a pletykák elterjedése előtti, január 11-i záróárhoz képest 25 százalékkal magasabb az ajánlati ár. A vékony prémium is jelzi, hogy igazán nagy meglepetésről már nincs szó, a piac egészen pontosan beárazta a közelgő ajánlatot, bár ez nyilván azokat a befektetőket nem vigasztalja, akik pénteken még 14 dollár felett is vásároltak a részvényből.

Az ügy legfontosabb állomásai:

  • Január közepén terjedt el a hír, miszerint a Dell alapítója, elnök-vezérigazgatója a cég tőzsdei kivezetését fontolgatja
  • A kivásárlásban Michael Dell mellett Silver Lake nevű kockázati tőke társaság vesz részt, a finanszírozók között több nagy bank mellett a Microsoft is feltűnt 2 milliárd dollárral
  • Az első hírek januárban 13-16 dolláros árról ajánlati árról szóltak, a tényleges ár végül 13,65 dollár lett
  • Az ajánlat 24,4 milliárd dollárra értékeli a vállalatot, ami nagyjából 25 százalékkal magasabb, mint egy hónappal ezelőtt
  • Az értékeltség nem túl magas még az ajánlati árral számolva is, de ezzel együtt sem valószínű a jelen pillanatban, hogy megemelt ajánlatra kerülne sor


Dell (Nasdaq)

A legnagyobb sztori 2007 óta

A 24,4 milliárd dolláros ajánlattal a technológiai iparág legnagyobb kivásárlási sztorija a First Data Corp. 2007-es kivezetése óta. A válság éveiben a nagy volumenű, hitellel finanszírozott kivásárlások eltűntek a piacról, de a Dell a mérete, értékeltsége és a könyveiben szereplő mintegy 7 milliárd dolláros készpénzállomány (hitelekkel csökkentve 2,2 milliárd dollár) alapján is vonzó célpontot jelent. Nem sokkal azután, hogy keringeni kezdtek az első tárgyalások hírei, az is körbe futott a piacon, hogy lényegében megvan a finanszírozás a Silver Lake által levezényelendő kivásárláshoz, sajtóértesülések szerint a finanszírozó bankok szinte sorba álltak az ügyletért.

A Dellről január közepén terjedt el, hogy az alapító és egyben legnagyobb tulajdonosnak számító Michael Dell kivezetné a tőzsdéről, és partenereket keres a felvásárlási ajánlathoz. A Silver Lake kockázati tőke társaság elég hamar a képbe került, és január végén a Microsoft érdeklődése is kitudódott, bár az első hírek még 3 milliárd dolláros befektetésről szóltak. A lehetséges kivásárlási árat kezdetektől fogva 13-16 dollár közé helyezték a sajtóértesülések, az ajánlat tehát nem tudott igazán nagy meglepetést okozni.

Nem túl drágán akarják megvenni

Az ajánlatban szereplő értékeltség nem tekinthető igazán vaskosnak a versenytársakkal összevetve, hiszen a 24,4 milliárd dolláros kapitalizáció (illetve a 13,65 dolláros ár) alapján nagyjából 8-8,5 a részvény előretekintő P/E rátája a Bloomberg elemzői konszenzusát alapul véve, miközben az előttünk álló évekre szóló növekedési prognózisok alapján ennél akár vaskosabb piaci értékeltség is kijárna. Érdemes hozzátenni, hogy a jelentős profitesést elszenvedett Acer kiugró értékeltsége valamelyest torzítja az eredményeket.

Mi a jó a Dellben?

A tőzsde a Dellben jelenleg egy vergődő hardvergyártót lát, amely képtelen megküzdeni a PC-piac egyre rohamosabb zsugorodásával, és ezeknek a borzasztó kilátásoknak megfelelően árazza a részvényt. Michael Dell, a cég vezérigazgatója és egyben 15,4 százalékos részesedésével legnagyobb részvényese viszont másként vélekedik a cégről, és úgy gondolhatja, hogy tőzsdén kívül, nagyobb mozgástérrel sokkal több értéket tudna felszabadítani, mint amit a tőzsde most beáraz.

A Gartner és az IDC negyedik negyedéves PC-értékesítési becslései alapján a karácsonyi időszakban éves összevetésben zsugorodtak a PC-értékesítések, amiből kiderült, hogy a Dell még a szegmens egészéhez képest is nagyon gyengén teljesített. A személyi számítógépek értékesítése 5 százalékkal esett 2011 negyedik negyedévéhez képest, de eközben a Dell több mint 20 százalékos visszaesést szenvedett el, így részesedése az eladott eszközökön belül 12,2 százalékról 10 százalék közelébe süllyedt.

A Dell stratégiaváltási kísérletei vegyes eredményeket hoztak az elmúlt években. A zsugorodó PC-értékesítések mellett a társaság nem tudott a fogyasztói elektronika legfontosabb szegmenseibe betörni. A táblagépek piacán nincs igazán értelmezhető részesedése, az okostelefonok gyártásával pedig nemrégiben teljesen fel is hagyott a vállalat. A stratégiaváltás fő fókuszában áll vállalati szerverek és szoftverek, szolgáltatások terén ugyanakkor a nagy múltú versenytársak miatt nincs igazán nagy tere a kibontakozásnak.

A Microsoft piacot biztosít magának

A Microsoft meglehetősen szűkszavú közleményben kommentálta a részvételét az ügyletben. A két bekezdéses szösszenetben lényegében leszögezte, hogy azért fektet be a Dellbe, hogy a vállalat továbbra is a Microsoft Windows platformja "alá gyártson" hardvereket. A Microsoft ezzel a táblagépekhez és az okostelefonokhoz hasonlóan igyekszik közelebb hozni egymáshoz a szoftver- és hardverfejlesztést.

Mint emlékezetes, a Nokiával 2011 elején kötött nagyon szoros stratégiai szövetséget, amelynek keretében rendszeres pénzbeli támogatásért cserébe a Nokia kizárólag a Windows Phone-ra építi fel az okostelefon-stratégiáját. A táblagépeknél az új, Windows 8 platformot egyfelől a saját, házon belül fejlesztett táblagépével, a Surface-szel igyekszik népszerűsíteni, másfelől viszont rendkívül szigorúan szabályozta a platformhoz hardvert fejleszthető gyártók körét.

Hogyan tovább?

A Dell közelménye szerint az első puhatolózás 2012 augusztusában indult a Dell körül, ekkor a részvényesek érdekeit képviselő igazgatótanácson belül megalakult az ilyenkor szokásos speciális bizottság, amelynek az a feladata, hogy megvizsgálja az ajánlatot, és független tanácsadók segítségével felmérje, lehetséges-e jobb ajánlatot szerezni más reménybeli felvásárlótól. Erre jeleneleg összesen 90 napja van, de a kutatás 45 nap után leáll, ha ennyi idő alatt nem találtak megfelelő jelöltet, aki teljesíti az igazagatótanács által megszabott kritériumokat. (Michael Dell a jogszabályoknak megfelelően ebből a munkából érthetően kivonja magát, hiszen ő ajánlattevőként ellenérdekelt).

Mindez azt is jelenti, hogy nagjyából az előttünk álló másfél hónapban, de legkésőbb május elején ki kellene derülnie, hogy hajlandó-e valaki megemelt ajánlatot tenni a cég részvényeire. Az értékeltség alapján ennek akár még lehetne is tere, de nem tartjuk valószínűnek, hogy ringbe szállna még egy ajánlattevő a Dell megszerzéséért. Annál is inkább, mert ebben az esetben nyilvánvalóan azzal kellene számolnia, hogy Michael Dell a maga részesedésétől csak irgalmatalnul magas áron lenne hajlandó megválni, ami az egész tranzakciót rendkívül drágává tenné.