Megemeli az osztalékot a milliárdos befektető

Vágólapra másolva!
Megháromszorozza az éves osztalékát az Icahn Enterprises, 1,4 dollárról 4 dollárra emelve azt. A cég papírjai ugrásszerű emelkedésbe kezdtek a hír hallatán, folytatva a 2013-as emelkedő trendet. A tegnapi kereskedés végére több, mint 16 százalékos pluszt hozott össze a részvény.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, a milliárdos aktivista befektető Carl Icahn által irányított Icahn Enterprises bejelentette, hogy korábbi 1,4 dolláros részvényenkénti osztalék helyett 4 dolláros osztalékot tervez fizetni. A 2012-es üzleti év eredményéből történő részesedésre készpénz, illetve speciális részvény formájában van lehetőség.

A részvényeseknek március 14-ig kell dönteni osztalékból történő részesedésük formájáról, ennek hiányában automatikusan készpénzben kapják meg. A cég 93 százalékát birtokló Icahn a speciális részvények mellett érvel. Ennek oka, hogy bár a cég közel 3,14 milliárd dollár szabadon elkölthető készpénzállománnyal rendelkezik a harmadig negyedéves gyorsjelentése alapján, a nagy összegű készpénzkifizetés megközelítheti a 420 millió dollárt.

Icahn számos tőzsdén lévő cégben rendelkezik részesedéssel, nemrégiben a Netflix videókölcsönző és streamszolgáltatást nyújtó vállalatban szerzett pakkot, de van érdekeltsége a Herbalife-ban és az olajszektorban tevékenykedő CVR Energy-ben, valamint a Transcoceanban is. Icahn rendszeresen folyamodik ahhoz a lépéshez, hogy először megveszi a cég részvényeinek egy részét, majd a saját embereit ülteti be az igazgatóságokba.

Ami az Icahn Enterprises-t illeti, a részvény valósággal kilőtt. A pénteken még 59,95 dolláros árfolyamon fejezte be a napot a papír, hétfőn már 68,88 dolláron zárt, 14,9 százalékos emelkedést elkönyvelve. A részvények utoljára 2008 júniusában álltak ilyen magasan, 2008 szeptemberétől 2012 végéig pedig az 50 dolláros árfolyamot sem tudták meghaladni. 2013 nagyon kedvezően alakul a vállalat számára, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a tavaly év végi 44,7 dolláros érték óta az árfolyam 56,33 százalékot emelkedett kevesebb, mint másfél hónap alatt.

Icahn Enterprises heti grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]