IMF: Elég volt az argentin trükközésből!

Vágólapra másolva!
Őszig kapott haladékot Argentína, hogy az egész világ számára nyilvánvalóan hamis gazdasági statisztikák helyett a valós helyzetet tükröző mutatókat biztosítson az IMF értékeléséhez. Ha nem teszi, akkor akár el is zárhatják a Valutaalap életben tartó pénzforrásait a latin-amerikai ország elől.
Vágólapra másolva!

Szeptember végéig kapott szigorú határidőt Argentína az IMF-től, hogy rendezze az ország gazdaságáról hamis képet festő statisztikáit - írja a Bloomberg. Ezzel az IMF kerek-perec kijelentette, hogy a hivatalos gazdasági mutatók nem alkalmasak az ország valós gazdasági helyzetének felmérésére.

Christina Fernandez de Kirchner elnöknő 2010-ben ígérte meg, hogy a fogyasztási szokásokat hűen tükröző új fogyasztói árindexet publikál a kormányzat, de ez a mai napig nem történt meg. Ugyan Kirchner tagadja, hogy hamisak lennének a hivatalos statisztikák, de az jóformán köztudomású tény, hogy a kormányzat által 2012-ben 10,8 százalékosnak mutatott infláció valójában 24-25 százalék volt a latin-amerikai országban.

Az argentin statisztikákkal szembeni bizalmatlanság már sok évre nyúlik vissza. A problémák 2007-ben kezdődtek, amikor a jelenlegi elnökasszony hajdani férje, Nestor Kirchner az állami statisztikai hivatal, az Indec teljes szenior gárdáját eltávolította. A független gazdasági elemzők nem is merik magukat megnevezni, mert a kormány bírságot szabhat ki a gazdaságot a hivatalosnál lényegesen rosszabb színben feltüntető becslésekért.

Ugyan a felszólítás egyelőre konkrét intézkedéssel nem jár, de a procedúra végén akár el is zárhatják a Valutaalap forrásait Argentína elől, és megszűnhet az ország tagsága is az alapban. Argentína számára ez súlyos következményekkel járna, hiszen lényegében 2001-es csődje óta el van zárva a piaci forrásoktól. Kérdés, hogy a sok tekintetben a magyar unortodox megoldásokkal is hasonlóságot mutató gazdaságpolitika képes lesz-e belátható időn belül 180 fokos fordulatot venni, és hivatalosan is beismerni többek között az elburjánzott infláció tényét.