Vágólapra másolva!
A kezdeti enyhe mínuszokból lejjebb csúsztak délelőtt az európai részvényindexek, annak ellenére, hogy a délelőtti makroadat a vártnak megfelelően alakult. Az eurózóna termelői árindexének decemberi alakulása ugyanis 2,1 százalékos bővülést mutatott éves alapon, ami megegyezett a prognózisokkal.A hazai tőzsdén viszont továbbra sincs nagy mozgás, a BUX minimálisan pénteki záróértéke alatt tanyázik délben. A főbb papírok gyakorlatilag reggeli értékeiknél mocorognak, a MOL viszont visszajött a nagyobb veszteségekből, és már csak kisebb mínuszban található.Amerikában szintén nem lehet nagyobb mozgásra felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján, mindössze néhány pontos emelkedésekre lehet felkészülni. Ezzel folytathatják útjukat felfelé a részvényindexek, az S&P 500 és a Dow Jones is ötéves csúcsáról kúszhat tovább. A gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, többek között az Anadarko Petroleum és a Yum! Brands is közzéteszi számait, valamint a makroadatok közül a New-York-i beszerzési menedzserindex januári, és gyáripari megrendelések decemberi alakulása kerül nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Visszapattant a forint

Szomszédos társaihoz hasonlóan a BUX sem mutat nagyobb elmozdulást délben, mely változatlanul minimálisan pénteki záróértéke alatt mocorog. A régióban a cseh és osztrák index tanyázik kisebb mínuszban, míg az európai piacokon tapasztalható kisebb hangulatromlás a lengyel WIG 20-ra sincs túl jó hatással, mely visszatért a nagyobb pluszokból.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindex főbb komponensei közül a legtöbb enyhe emelkedésre képes, az OTP 0,1 százalékot, a Magyar Telekom 0,2 százalékot, a Richter 0,3 százalékot, az Egis pedig 0,1 százalékot drágult. A MOL viszont nem tud csatlakozni társaihoz, 0,3 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

Érdemes megemlíteni, hogy az OTP két nagy osztrák riválisa jelentős goodwill-leírásra kényszerült a közelmúltban, ami az egyre nagyobb súlyú régiós operációval rendelkező magyar banknál is hasonló veszélyeket vethet fel.

A Magyar Telekom pedig annak ellenére képes erősödni, hogy a korábbi 430 forintos célárát 390 forintra vágta vissza az HSBC elemzője, továbbra is alulsúlyozársa ajánlva a részvényeket.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star kisebb korrekcióba kezdhetett az elmúlt napok nagyobb menetelése után, és kiütve limitárát már 15 százalékot gyengült a papír. A vállalat egyébként ma tartja csődegyezségi tárgyalását.

A forint nem tudta áttörni három hetes csúcsa körül található ellenállását, ahonnan egészen 292,7-ig pattant vissza az euróval szembeni kurzusa. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengülni kezdett, a dollár/forint árfolyama 215,5-nél, a svájci franké pedig 237-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Vártnak megfelelően nőtt a termelői árindex a zónában

Nem okozott meglepetést az eurózóna termelői árindexének decemberi alakulása, mely a vártnak megfelelően 2,1 százalékos bővülést mutatott éves alapon. Ezen kívül különösebb piacmozgató hír nem látott napvilágot, ennek ellenére lefelé szánkáznak az európai tőzsdék a gyengébb kezdés után. Pedig a csúcsközelben lévő amerikai és ázsiai indexek, valamint a kedvező pénteki tengerentúli makroadatok miatt lehetne ok az erősödésekre.

A főbb részvényindexek közül az olasz FTSE/MIB leszakadt társaitól, amiben leginkább az Unicredit 3,5 százalékos, valamint a Banca Monte dei Paschi di Siena 4,6 százalékos gyengülése játszik szerepet.

Az előbbi bank részvényeinek esését az is okozhatja, hogy az UBS elemzője vételről semlegesre vágta vissza rájuk vonatkozó ajánlását, miután pénteken bejelentették, hogy a cég több alkalmazottját is vizsgálat alá vonják derivatív szerződésekkel kapcsolatos lehetséges csalások felderítése miatt.

A német DAX-ot többek között a Commerzbank 1,2 százalékos esése húzza lejjebb, miután váratlanul gyenge lehet a bank negyedik negyedéves gyorsjelentése. A nettó eredmény soron közel dupla akkora veszteség szerepel majd a február közepi jelentésben, mint az elemzők várták.

Forrás: [origo]

A Swatch változatlanul jól mozog, 2,4 százalékos pluszban tanyáznak a papírok, miután a társaság az elemzői konszenzusnál erősebb negyedévről számolt be gyorsjelentésében. A vállalat 8,14 milliárd svájci frankos bevételt (várt: 7,74 milliárd frank) és 1,49 milliárd frankos egyszeri tételekkel tisztított profitot (várt: 1,49 milliárd frank) ért el 2012-ben. Ha a 2010-es szinten lett volna a svájci frank árfolyama a főbb devizákkal szemben, akkor mintegy 500 millió frankkal lett volna nagyobb a cég árbevétele.

Ma jelent a Yum! Brands

Amerikában továbbra sem lehet számítani korrekcióra, legalábbis nyitás után biztosan nem a határidős indexek alapján, melyek egyaránt nagyon enyhe pluszban mocorognak. Így a Dow Jones és az S&P 500 tovább kapaszkodhat felfelé ötéves csúcsáról, az előbbi 14 ezer pont felett fejezte be a kereskedést pénteken, amire 2007 októbere óta nem volt példa, míg az S&P 1500 pont felett várja a mai nyitást.