Még mindig nem éri meg elektromos autót gyártani

Vágólapra másolva!
Tegnap piaczárás követően számolt be előző negyedéves teljesítményéről az elektronikus autók egyik legismertebb gyártója a Tesla Motors. A társaság még mindig veszteséges, de ez megváltozhat a 2013 első negyedévében. Mindenesetre a részvényesek nem örülnek a számoknak, közel 10 százalékos mínuszban mozog a papír.
Vágólapra másolva!

A PayPal egyik alapítója, Elon Musk által vezetett Tesla Motors szerdán piaczárást követően számolt be előző negyedéves teljesítményéről. Az árbevétel a tavalyi évben elért közel 40 millió dollárról 306 millió dollárra ugrott, de a 2011 negyedik negyedévben elért részvényenkénti 69 centes veszteséget követően 2012 utolsó három hónapjában csupán 65 centre zsugorodott papíronként a bukó, ráadásul ez az elemzői konszenzust is meghaladja a veszteség.

Forrás: [origo]

Érte azonban pozitív hír is a befektetőket: a legfrissebb S Model esetében decemberben elérték a heti 400 darabos termelést, ami ahhoz kell, hogy idén 20 ezret tudjon ebből a típusból értékesíteni a vállalat. A vezérigazgató úgy véli, az elmúlt hetekben egyre jobban zajlott a gépkocsik gyártása, 2013 közepére pedig 500-ra nőhet a heti termelés. Az autók 2013 második felében kerülhetnek az európai piacra, év végén pedig Japánban és a Hongkongban is megjelenhetnek.

A társaság S Model-je lehet az első prémium kategóriás elektromos autó, mely egy feltöltéssel közel 500 km-t tud megtenni. Az autók nem lesznek olcsók, 60 ezer dollártól kezdődik majd az áruk az üzletekben.

Üröm az örömben, hogy a negyedév során csupán 2400 autót készített el a Tesla Motors, holott három hónappal korábban még 2500-3000 darabot tervezett.

A negyedik negyedév során 6 ezerre nőtt az S Model-re érkezett megrendelések mennyisége, ugyanakkor a teljes rendelésállomány csak 2 ezer darabbal bővült 5 ezerre 2012 utolsó három hónapja során. A kereslet Musk szerint alacsonyabb az év első hónapjaiban, mint volt 2012 végén.

Az elemzőknek tartott konferenciabeszélgetésen elmondta a cég vezetője, hogy az első negyedévben már nyereségesen akar működni a társaság. A Bloomberg által megkérdezett elemzők viszont részvényenként 23 centes veszteséget jósolnak.

A bejelentésekre a Tesla Motors nem reagált jól, már közel 10 százalékos mínuszban tanyázik a papír.

A Tesla Motors árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]