Matolcsy: A magyar jegybank erkölcstelen

Vágólapra másolva!
A jegybank holnap megjelenő költségvetési előrejelzése súlyosan etikátlan, mert a kormány víziójával szemben azt állítja, az államadósság nőni fog, így sérti Magyarország érdekeit - jelentette ki Matolcsy György egy mai konferencián. A jegybank azonnal kontrázott, megdöbbenésének hangot adva, hogy a miniszter egy még nem publikált, bizalmas jelentést kommentált nyilvánosság előtt.
Vágólapra másolva!

Erkölcstelen máshogy gondolni, mint a kormány

"A válság után csak olyan országnak lehet víziója, amelyik képes az államadósság növekedését megállítani" - jelentette ki Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a minisztérium honlapján is publikált előadásában. . A miniszter szerint Magyarország kilépett az államadósság csapdájából, és a 3 százalék alatti költségvetési hiány azt jelenti, hogy a "költségvetés oldaláról" már nem nő az államadósság.

"A jegybankban készült egy olyan tanulmány, amely etikátlan, súlyosan etikátlan, káros az országnak, árt Magyarországnak, és árt magának a jegybanknak." - tért ki a "sajnálatos családi vitára", amelyet a jegybank napokban publikálandó tanulmánya okozott. "A Magyar Nemzeti Bank egy olyan elemzést készített [...] amely szerint a következő években Magyarországon újból nő az államadósság. Ez példátlan." - jelentette ki Matolcsy György homlokráncolva, és megismételte, hogy "erkölcstelen, etikátlan", és ezzel a jegybank árt a saját tekintélyének és az egész ország pénzügyi rendszerének.

A jegybank megdöbbent

Az MNB a válaszként kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot, amiért a gazdasági miniszter egy még nem publikált, így bizalmas tanulmányról értekezett nagy nyilvánosság előtt. A jegybank stábja visszautasít minden etikai kritikát, hangsúlyozva, hogy a tanulmányt készítő szakemberek objektíven végzik munkájukat. A minisztérium nem ellenzett semmit a tanulmányban, és nem is fűzött hozzá semmilyen kommentárt a megjelenés előtt - hangsúlyozza az MNB közleménye.

A magunk részéről ezt nem tudjuk kommentálni, az Investor.hu pénzügyi portálként erkölcsi kérdésekben nem foglal állást.