Matolcsy MNB-elnöksége mellett érvel az NGM

Vágólapra másolva!
Bár nem mondták ki, hogy ő lesz, az NGM a csütörtök délutáni közleményében Matolcsy György miniszter MNB-elnöksége mellett érvelt.
Vágólapra másolva!

Közleményben védte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a tárca, de az írásban elejtettek egy arra utaló részt, hogy valóban a miniszter lesz a következő jegybankelnök. Nem állította a közlemény, hogy Matolcsy lesz, csak érveltek mellette.

A Hvg.hu-n csütörtökön jelent meg egy némileg ironikus véleménycikk, amelyben tíz okot soroltak fel, hogy miért lenne jó jegybankelnök Matolcsy. Az NGM közleményének utolsó bekezdése erre válaszolt.

"[A véleménycikk] nemzetgazdasági miniszterrel kapcsolatos 'érveihez' a magunk részéről hozzátennénk néhányat. Az eltelt közel három év alatt a magyar gazdaságpolitika óriási sikert ért el, mert csökkenő pályára állította az államadósságot, mérsékelte az országadósságot, tartósan 3 százalék alá vitte le az államháztartás hiányát, foglalkoztatási fordulatot hozott, megállította a születésszám csökkenését és megőrizte a folyó fizetési mérleg pozitív egyenlegét" - olvasható a közleményben. Vagyis a tárca is amellett érvelt, hogy Matolcsy jó lenne jegybankelnöknek.

Kedden a Világgazdaság arról írt, hogy eldőlt Matolcsy ügye, Orbán őt fogja jelölni jegybankelnöknek. A Fidesz rövid időn belül kiadott egy közleményt, hogy nem igaz, hogy a kihelyezett frakcióülésen bármilyen formában eldőlt volna Matolcsy kinevezése.

A közlemény nagy része a Stop.hu-n megjelent Ungváry Krisztián-interjúra, és a történész Hvg.hu-n megjelent véleménycikkére reagált. A történész azt vetette fel, hogy Matolcsy György egy mondatában azt mondta, nem védtük meg zsidó, német és magyar városlakóinkat 1944 és 1956 között. Ungváry nehezményezte, hogy az 1944 előtti időszakról nem szól, pedig Matolcsy Mátyás akkori képviselő élen járt a zsidóellenes törvények megszavaztatásában. Az NGM válasza szerint Matolcsy Mátyás és György csak nagyon távoli rokonok, és egyébként sem jogos családi kollektív felelősséget megállapítani.