Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa bírósági tárgyalása, ahol az érintett felek felelősségét vizsgálják. A BP, Transocean és Halliburton cégek kedvezőtlen ítélet esetén hatalmas büntetésre számíthatnak, ezért vélhetően törekedni fognak az állammal való egyezségre.
Vágólapra másolva!

Tegnap kezdődött a közelmúlt egyik legnagyobb olajkatasztrófájának számító Mexikó-öbölbeli incidens bírósági pere. A tárgyalást hatalmas érdeklődés övezi, hiszen a világ legnagyobb olajcégei között szereplő BP jelentős mértékű büntetésre számíthat. A tárgyalás legfontosabb kérdése annak eldöntése, hogy a BP vajon súlyos gondatlanságot követett-e el a katasztrófa kapcsán.

A BP a közelmúltban már kiharcolt egy jelentős összegű enyhítést a kártérítési kötelezettségéből. Akkor közel 800 ezer hordónyi olajról döntött úgy a bíróság, hogy nem kell beleszámítani az egyik amerikai környezetvédelmi törvény (Clean Water Act) által számítandó büntetés összegébe. Ezzel a társaság lényegében 3,4 millárd dolláros kötelezettség alól mentesült.

Ha azonban figyelembe vesszük az összes helyreállítási költséget, büntetést, kártérítési kötelezettséget, akkor már közel 37 milliárd dollárra rúg az eset kapcsán felmerült költségek összege, ami a 2012-es évi árbevételnek közel 10 százalékát teszi ki.

Az esetben érintett cégek árfolyama rendkívül változékony lehet az elkövetkező időkben, a BP például a keddi kereskedést 1,5 százalékos eséssel kezdte. Természetesen az említett változásban vaskos szerepe lehet a tegnapi olasz választások eredménye körüli bizonytalanság piaci hangulatra gyakorolt hatásának is.

A BP árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]