Létrejön a gigafúzió az irodaszerpiacon

Vágólapra másolva!
Ma kora délután bejelentették, amit már tegnap is sejteni lehetett piaci pletykák szerint, hogy az Office Depot 1,17 milliárd dollárért felvásárolja az OfficeMaxot. Az ügylettel USA második legnagyobb irodaszerellátója jön létre a piacvezető Staples után. A hírre mindhárom társaság részvényei nagyobb ugrással reagáltak a nyitás előtti kereskedésben. Jelenleg 13-15 százalékos pluszban tartózkodnak a papírok.
Vágólapra másolva!

Ma hivatalossá váltak a hét elején szárnyra kelt pletykák, vagyis hogy az Office Depot részvényenkénti 13,5 dollárért felvásárolja versenytársát, az OfficeMax irodaszerforgalmazó társaságot. A vételár így 1,17 milliárd dollár lesz, és az akvizícióval egy évi 18 milliárd dollár forgalmú óriásvállalat jön létre, mely méltó versenytársa lesz a piacvezető Staples-nek.

Az ügylet részvénycsere keretében jön létre. Az Office Depot minden OfficeMax részvényért cserébe 2,69 darab új részvényt bocsát ki. A fúzió után több száz üzletet zárhatnak be vagy adhatnak el, mivel az Office Depot legnagyobb részvényese, a Starboard jelentős költségcsökkentéseket szorgalmaz.

Egyes elemzők szerint az Office Depot amúgy is túl sok üzlettel működik egy zsugorodó iparágban. A tranzakcióra még a Starboardnak is rá kel bólintania, ami valószínűleg nem lesz probléma, mivel korábban is jelezte a társaság, hogy támogatja a nagyjából 580 millió dolláros költségmegtakarítással járó összeolvadást.

Az üzletek bezárása viszont lehetőséget ad a legnagyobb rivális Staples-nek, hogy azokon a területeken, ahonnan az Office Depot visszavonul, növelhesse jelenlétét és eladásait. Ennek következtében a Staples részvényei 5,7 százalékot drágultak piacnyitás előtt.

A bejelentésekre az Office Depot részvényei 13 százalékos meneteléssel, az OfficeMax papírjai pedig 15,3 százalékos drágulással reagáltak nyitás előtt.

Office Depot (NYSE)

Forrás: [origo]