Vágólapra másolva!
Nem tudja folytatni a pénteki nagyobb zuhanásának a korrekcióját a MOL, mely a múlt hét végi záróértéke közelébe esett vissza a reggeli nagyobb pluszokból. Visszacsúszása a BUX-ra is rossz hatással van, mely szintén elvesztette nagyobb előnyét, és teljesítményével már a régiós társai közé simult bele. Európában felemásan zajlik a kereskedés a viszonylag eseménytelen napon, ahol a befektetők figyelme az eurózóna pénzügyminisztereinek később kezdődő ülésére szegeződhet. A részvényindexek vegyesen teljesítenek, a spanyol IBEX-re kisebb eladói nyomást helyez, hogy a kormányzópárt népszerűsége 20 éve nem látott alacsony szintre esett vissza.Amerikában enyhe emelkedésekre lehet felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján, amivel újabb csúcsok felé indulhatnak meg a részvényindexek. Fontosabb makroadat a tengerentúlon sem fog napvilágot látni, a befektetők a költségvetési problémákkal kapcsolatos fejleményekre figyelhetnek.
Vágólapra másolva!

Veszélyes a devizatartalék csökkentése Simor szerint

Elvesztette előnyének nagy részét délelőtt a magyar részvényindex, mely délben már csak 0,3 százalékos pluszban mocorog. A BUX ezzel régiós társai közé csúszott vissza, mivel a szomszédos piacokon hasonló mértékű pluszokat lehet látni.

Forrás: [origo]

A BUX teljesítményének romlásában leginkább a MOL visszaesése játszik szerepet, az olajpapír már csupán 0,1 százalékos erősödést mutat. Ezzel nem igazán tudja folytatni a pénteki 5 százalékos zuhanása után a korrekcióját. Mint ismert, az olajtársaság részvényeitől pénteken nagy mennyiségben szabadult a vállalat arab nagytulajdonosa, a Dana Gas, mely összesen 1,675 millió darab papírjától kíván megválni.

A MOL-lal együtt az OTP is elvesztette nagyobb előnyét, már csak 0,5 százalékos pluszban mozog az árfolyama. A bankpapír a 4700 forintos szinttel küzd, amit egyelőre nem tudott áttörni.

Ezzel szemben a Magyar Telekom kiválóan teljesít 1 százalékos drágulásával, amiben az a hír is szerepet játszhat, hogy a Népszava megerősítette, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárgyalásokat folytat a meghiúsult e-útdíj tender résztvevőivel, továbbá olyan cégekkel is, amelyek nem indultak a pályázaton. Ugyanakkor a napilap információi szerint ezt a minisztérium hivatalosan is cáfolja. Ezzel mégis megnyílhat az út a Magyar Telekom leánya, a T-Systems előtt, hogy részt vehessen a rendszer kiépítésében.

A két gyógyszerpapír közül az Egis javítani tudott, és már 1 százalékot erősödött, míg a Richter 0,3 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star felállt a padlóról, és 3,8 százalékot emelkedett az árfolyama a kezdeti zuhanás után. Rajta kívül a PannErgy 4,1 százalékot, az FHB pedig 1,7 százalékot erősödött. A PannErgy-vel kapcsolatos hír, hogy Töröcskei István értékesítette a PannErgy nagytulajdonosában, a Lazarus Zrt.-ben meglévő részesedését. A geotermikus cég igazgatótanácsában is helyet fogaló üzletember a tranzakciót követően 326 ezer PannErgy részvénnyel rendelkezik.

További hír, hogy Simor András szerint a magyar devizatartalék csökkentése komoly kockázatot hordoz magában. Simor szerint akkor lehetne beszélnie a tartalék csökkentéséről, ha az ország megállapodott volna az IMF-fel egy készenléti hitelkeretről.

A BUX visszacsúszásával párhuzamonan a forint is visszafordult egy havi csúcsáról az euróval szemben, és már a 291-es szint fölött mozog a kurzusa. A hazai fizetőeszköz a többi devizával szembeni is kissé veszített értékéből, a dollár/forint árfolyama 217,4-nél, a svájci franké pedig 237,1-nél tanyázik. Így úgy néz ki, egyelőre nem érintette negatívan a forintot a Moody's péntek esti kedvezőtlen értékelése, melynek során a hitelminősítő megerősítette Magyarország adósbesorolását és a hozzá tartozó negatív kilátást.

EUHRUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nem kapott engedélyt a Novo Nordisk, zuhan az árfolyama

Vegyesen mozognak délben az európai részvényindexek az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozója előtt, ahol a fő téma a Ciprusnak nyújtandó segélycsomag kérdése lesz. Az ülésen ott lesz Christine Lagarde, az IMF vezetője is, és szó lesz a globális currency warról is (devizaháború). Főként a franciák panaszkodnak az erős euró miatt, mivel az jelentősen gyengíti exportáló vállalataik versenyképességét. Ezért úgy gondolják, hogy gyengíteni kell a közös fizetőeszközt, amivel a németek viszont nem értenek egyet.

A befektetők változatlanul ennek az ülésnek az eredményeire várhatnak, így nincs nagyobb mozgás a börzéken. Ebben az is szerepet játszik, hogy fontosabb makroadat ma nem fog napvilágot látni, a gyorsjelentési szezon is csak csordogálni fog, és a legtöbb ázsiai tőzsde zárva volt ma az újév ünnepe miatt.

A piacok közül kisebb lemaradásban mozog a spanyol tőzsde, ahol az okozhat nyugtalanságot, hogy 20 éve nem látott mélypontra esett vissza a spanyol kormányzópárt támogatottsága, amiben komoly szerepe van a nemrégiben kirobbant korrupciós ügyeknek, illetve az elképesztően magas munkanélküliségnek is. Mariano Rajoy a hétvégén az elmúlt 10 évre vonatkozó adóbevallását is közzétette, hogy megvédje igazát.

Forrás: [origo]

A Novo Nordisk részvényei 12 százalékos mínuszban mozognak, miután tegnap az amerikai hatóságok nem adtak engedélyt a dán cég új inzulin gyógyszerének a bevezetésére. A zöld jelzéshez további dokumentumok benyújtására van szükség.

A brit Barclays közel 0,9 százalékot drágult, miután kétezer ember elbocsátását tervezi a bank egy kétmilliárd fontos költségcsökkentés keretében.

Feljebb kúszhat Amerika

A tengerentúlon enyhe emelkedésekre lehet felkészülni nyitás után, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq határidős értéke 0,2 százalékos pluszban mozog. Ezzel tovább kúszhatnak új csúcsaik felé a benchmarkok, a Nasdaq pénteken 2000 novembere óta nem látott szinten zárt, de az S&P 500 és a Dow Jones is ötéves csúcsát ostromolhatja.

Ma Amerikában is viszonylag eseménytelenebb napra lehet felkészülni, fontosabb makroadatot nem fognak közzétenni. Így a befektetők a költségvetési szakadékkal kapcsolatos fejleményekre fókuszálhatnak. A politikusok vasárnap sikertelen tárgyalásokat folytattak a kérdésben, és megállapodás hiányában újra az automatikus kiadáscsökkentés március elsejei életbe lépése fenyegeti az Egyesült Államokat.