Hatalmas gödörben az autópiac

Vágólapra másolva!
8,7 százalékos visszaesést könyvelhet el az európai autóértékesítési piac januárban. A helyzet súlyosságát kiválóan jelzi, hogy korábban még sosem volt ennyire kevés eladott autó az első hónapban. Ezzel együtt a piacon továbbra is Németország, illetve a Volkswagen csoport dominál.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélypontot ért el januárban az autóértékesítések száma, derült ki az Európai Autógyártók Szervezete (ACEA) mai napon közzé tett értékesítési adataiból. 2012. januárhoz viszonyítva 8,7 százalékkal csökkent az Európai Unió területén forgalomba helyezett autók száma, folytatva az elmúlt év tendenciáját.

Forrás: [origo]

A szervezet minden hónapban közzéteszi az előző hónapra vonatkozó értékesítési forgalmat, legutóbb Januárban publikált statisztikai adatokat. Az európai autóértékesítések száma évek óta csökken a gyenge kereslet miatt, megnehezítve a főleg európai piacon értékesítő nagy autógyártók helyzetét. A Peugeot-Citroen, Renault, valamint más európai autógyártók is gyárbezárásokkal, létszámleépítéssel reagál a megváltozott piaci körülményekre.

A statisztikai adatok alapján a főbb piacok közül csupán az Egyesült Királyság és Belgium tudott növekedni, a többi országban katasztrofális volt a helyzet.

Forrás: [origo]

A gyártók versenyét tekintve növekedett a Smart és Mercedes autókat forgalmazó Daimler csoport, valamint a BMW is. Jelentős zuhanást szenvedett el azonban a Ford és a francia PSA csoport.

Forrás: [origo]

Ettől függetlenül változatlanul töretlen a Volkswagen csoport előnye, valamint a Peugeot-Citroen is kényelmesen megtartotta a második helyezést.

Forrás: [origo]