Vágólapra másolva!
Optimistán várják a hétvégi olasz választásokat a befektetők, ugyanis kellemes hangulatban zajlik ma a tőzsdéken a kereskedés. Európában egész nap nagyobb pluszokban mozognak a részvényindexek, és az Európai Bizottság, az eurózóna gazdasági növekedésére vonatkozó pesszimista előrejelzései sem okoznak nagyobb pánikot. A vételi kedvet a kellemes meglepetést okozó német Ifo üzleti bizalmi index is segített megalapozni. Ezek következtében Amerikában is a inkább a vevők dominálnak, így a részvényindexek európai társaikhoz hasonlóan az elmúlt napok eséseit korrigálhatják. Ezt segítheti a Hewlett-Packard remek gyorsjelentése is. A vételi kedv a BÉT-re is pozitív hatással volt, ahol a BUX kisebb pluszt tudott összeszedni. Ebben leginkább a Magyar Telekom és az OTP erősödése volt segítségére, melyek nagyobbat ugrottak ma. A forint viszont ezek ellenére megbillent délután, és kéthetes mélypontjára került az euróval szemben. Orbán Viktor mai évértékelőjében pozitív jövőképet vázolt fel Magyarországgal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Kéthetes mélyponton a forint

Régiós társaival együtt tudott ma emelkedni a BUX, mely 0,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A benchmarkok közül az osztrák ATX-et leginkább az OMV közel négy százalékos szárnyalása segítette a többi index fölé emelkedni.

A BÉT-en nem okozott hangulatromlást az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos negatív előrejelzése. Brüsszel szerint 3,4 százalékos lehet 2014-ben a költségvetési hiány, ami a korábbi 2,4 százalékos deficitprognózishoz képest negatív meglepetés. Ráadásul idén is ehhez hasonló eredményt várnak. Emiatt várhatóan újabb kiigazító csomagokra lesz szükség itthon. Ezen túl a gazdaság 0,1 százalékos zsugorodását várják a korábban előrejelzett 0,3 százalékos bővülés helyett.

A kormány gyors reakcióban közölte, hogy a hiány bőven 3 százalék alatt lesz, véleményük szerint a gazdaság növekedése közel 1 százalékos lehet idén, míg a Bizottság előrejelzése túlzottan pesszimista.

Ezen túl az MNB is közzétette jelentését, mely szintén negatív üzenetet hordoz. A nemzeti bank előrejelzése szerint a következő években még emelkedést mutathat a GDP arányos államadósság mértéke. Hosszú távon viszont az MNB szerint fenntartható pályán alakul majd Magyarország adósságpályája.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül a Magyar Telekom és az OTP emelkedett ki, előbbi 1,8 százalékos, utóbbi pedig 1,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, és járult hozzá a BUX erősödéséhez.

A MOL javítani tudott zárásra, és 0,4 százalékot erősödött. A Richter viszont a lemaradók táborát erősítette, és a gyógyszercég részvényei 0,9 százalékot vesztett értékéből. Az Egis tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy 2 százalékos mínuszban zárt. A társasággal kapcsolatos hír, hogy 3500 darab PannErgy részvényét értékesítette a a Lazaru Vagyonkezelő.

A forint megbillent délután a főbb devizákkal szemben a kedvező részvénypiaci hangulat ellenére, és az euróval szembeni kurzusa a 294-es szint körül tanyázik. Ez kéthetes mélypontnak felel meg. Orbán Viktor mai évértékelő beszédében többek között új akciótervről beszélt, és a kormány eddig eredményeit méltatta. Adollár/forint árfolyama 223,1-nél, a svájci franké 239,5-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ütik a Volkswagent és a Porsche-t

Kellemes hangulat uralkodik az európai piacokon, amit az is segít, hogy a német Ifo üzleti bizalmi index 107,5 pontos értékével jelentősen felülteljesítette a a 104,9 pontos várakozásokat.

Az Európai Bizottság pesszimista előrejelzése nem okozott nagy pánikot a tőzsdéken, mely szerint 0,3 százalékos gazdasági visszaesés várható idén az eurózónában. Az EB korábban még 0,1 százalékos bővülésre számított. A Bizottság elsősorban a 12,2 százalékos szintre emelkedő munkanélküliségre és a csökkenő hitelezési aktivitásra alapozza az előrejelzését. Hangsúlyozták továbbá, hogy az 1,8 százalékos infláció pedig megteremtheti a lehetőséget az ECB újabb kamatcsökkentésének. 2014-től vélhetően újra növekedési pályára áll az öreg kontinens, 1,4 százalékos GDP-emelkedést elérve.

Így a befektetők optimistán várják a hétvégi olasz választásokat, mely kulcsfontosságúnak tekinthető az eurózóna jövője szempontjából. Ha ugyanis Berlusconi kerül hatalomra, megakadhatnak a megkezdett reformfolyamatok, ami súlyos válságba lökheti az országot, magával rántva az eurózónát is.

A részvényindex egész nap a pozitív tartományban tartózkodnak, amivel tegnapi nagyobb eséseiket korrigálják. A legjobban a francia CAC 40 mozog.

Forrás: [origo]

A német DAX-ot leginkább a Volkswagen és a Porshe szakadása hátráltatta. Az előbbi autógyártó részvényei 7 százalékos zuhanással reagáltak arra a bejelentésre, hogy a cég üzemi eredménye 2013-ban jócskán elmaradna a várakozásoktól. A német társaság a visszaeső európai autókereslet visszaesésével indokolta előrejelzését. A Porsche részvényei 11 százalékos mínuszban mozognak.

A DAX-ra nem volt nagyobb hatással a ma reggel publikált GDP adat, mely a német gazdaság 0.6 százalékos negyeidk negyedéves visszaeséről árulkodott a negyedéves alapon, mivel az érték megegyezett a várakozásokkal.

Az Air France-KLM papírjai viszont nagyot zakóznak, annak ellenére, hogy a légitársaság faragni tudott veszteségein a negyedik negyedévben a gyorsjelentése szerint.A cég ugyan csökkentett hatalmas veszteségein, EPS és árbevétel soron jelentősen elmaradt eredménye a várakozásoktól.

Tépik a HP-t

Európához hasonlóan kellems hangulat uralkodik az amerikai börzéken, ahonnan (ideiglenes) eltűnt a Fed szerda esti jegyzőkönyve okozta bizonytalanság. A részvényindexek kisebb pluszban tanyáznak, amivel az utóbbi két nap eséset korrigálják.

Ebben segítségükre van a kedvező német Ifo adat, valamint James Bullard, a St. Louis-i Fed elnökének nyilatkozata is. Bullard szerint a Fed még sokáig fenn tarthatja a laza monetáris politikáját, és jelenleg futó eszközvásárlási programját módosítások nélkül.

A benchmarkok közül az S&P 500 0,3 százalékos emelkedése után újra az 1500 pontos szint fölé emelkedett. A Dow Jones és a Nasdaq pedig egyaránt 0,4 százalékkal tudott feljebb kerülni.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből nyolc képes bővülésre, és a legjobban a közműipari cégek papírjai teljesítenek. A technológiai szektort leginkább a Hewlett-Packard 7,7 százalékos ugrása segíti, mivel a számítógépgyártó remek gyorsjelentést tett ma közzé. A vállalat mind az árbevétel, mind az EPS tekintetében pozitív meglepetést okozott a befektetőknek, ráadásul a jelenleg futó negyedévre vonatkozóan is optimista a legnagyobb PC gyártó.

A legnagyobb komponensű Apple 0,4 százalékot erősödött, és a vállalatnak továbbra is azt javasolja David Einhorn hedge fund guru, hogy bocsásson ki elsőbbségi részvényeket. Einhorn szerint a cégnek olyan értékpapírt kellene piacra dobnia, mely negyedévente a végtelenségig fizet 50 cent osztalékot.

Forrás: [origo]

A Heinz felemás eredményekről számolt be gyorsjelentésében. Amerika legnagyobb ketchupgyártója EPS soron kellemes meglepetést okozott számaival, az árbevételük viszont kissé elmaradt a prognózisoktól. A hír után 0,1 százalékos pluszban forognak a papírok.

Az AIG részvényei 2,3 százalékot erősödtek, mivel a vártnál jobb eredményekről számolt be mai gyorsjelentésében Amerika egyik legnagyobb biztosítótársasága. A vállalat mind EPS, mind árbevétel soron felülteljesítette a várakozásokat, ami leginkább a biztosító tevékenységükből származó erősebb eredményeknek, és különböző befektetéseik remek teljesítményének köszönhető.