Kínától függ az alumínium jövője

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb alumíniumgyártója, az orosz RusAl pénteken rukkolt elő a 2013-as évre vonatkozó növekedési prognózisaival. A cég szerint csupán 6 százalékkal nőhet az alapanyag iránti kereslet, melynek jelentős része Kína hatalmas infrastrukturális beruházásainak köszönhető majd.
Vágólapra másolva!

A Moscow Timesban megjelent cikk szerint, a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártó cégének tekinthető RusAl 6 százalékos keresletnövekedést vár az alumínium piacán a 2013-as évre vonatkozóan. Az idén termelt alumínium így 50 millió tonna körül alakulhat. A hír vélhetően nem mozgatja meg túlságosan a cég részvényeinek árfolyamát, illetve ennek hatását legkorábban holnap érzékelhetjük, tekintve, hogy a Hongkongi tőzsde zárva volt ma.

A globális szinten várt 6 százalékot főleg a kínai gazdaság által teremtett kereslet generálja, 9,5 százalékos növekedést vár a társaság az országban. Ezt szorosan követi India (6 százalékkal), valamint Észak-Amerika (5 százalékkal). A társaság már 2012 végén érzékelte a piac bővülését ezekben az országokban, melyet főként az autóipar és a hatalmas infrastrukturális beruházások hajtanak.

A cég egyik versenytársa, az Alcoa nemrégiben tette közzé negyedéves gyorsjelentését, 7 százalékos keresletnövekedést várnak 2013-ban a tavalyi évhez képest. Az amerikai óriás szintén a kínai piactól reméli a legintenzívebb bővülést, valamint az indiai és orosz piactól komoly emelkedést várnak.

Forrás: [origo]

Európában az adósságválság hatására továbbra sem számolnak a kereslet élénkülésével. A cég szerint rövid távon az európai krízis nyomást gyakorolhat az alumínium árára, 2 százalékos visszaesést jósolva a régióban.

RuSal napi grafikon (Hongkong)

Forrás: [origo]