Kínában terjeszkedik a Daimler

Vágólapra másolva!
Közel 870 millió dollárét cserében 12 százalékos részesedést szerez a Daimler a kínai BAIC Motorban a Daimler. A német autógyártó a cég igazgatóságába két helyet is kap majd a pénzért cserében. A bejelentés után mélyrepülésbe kezdett a részvény, de a záráshoz közeledve a napi maximumához tért vissza a papír. 
Vágólapra másolva!

Jelentős, nagyjából 870 millió dollárért 12 százalékos részesedést vásárol a Daimler a kínai BAIC Motor autógyártóban. A pakk mellé a Mercedesek gyártója még kap két helyet is az igazgatóságban. A BAIC Motor célja továbbá egy hongkongi tőzsdei bevezetés is. Szeptemberben a cég elnöke 1,6 milliárd dolláros kibocsátásról beszélt még (10 milliárd jüan).

A Daimler az együttműködés révén azt reméli, hogy a világ legnagyobb luxusautópiacán a kínai partnerével közösen vaskos szeletet tudnak majd kihasítani. Az évtized végére a legnagyobb luxus gyártóvá szeretne válni a Mercedes, mintahogyan a Volkswagen csoportba tartozó Audinak is hasonló az álma.

Nem lesz egyszerű elérnie a célját a Daimlernek, mivel 2012-ben éves alapon 1,5 százalékkal tudta megnövelni autóeladásait a Mercedes Kínában, miközben az Audi értékesítése 30 százalékot ugrott. Negatívum továbbá az is a Daimler szempontjából, hogy nagyjából 200 ezer autót értékesítettek az országban, miközben az Audi több mint 400 ezret.

A 12 óra körül megjelenő hírre a részvény nem reagált jól, pillanatok alatt esni kezdett a papír. A kereskedés végéhez közeledve viszont határozottan összeszedte magát a Daimler, a napi maximumára tört a megbicsaklás után.

Daimler napon belüli grafikon

Forrás: [origo]