Kínában terjeszkedik a Richter

3
Vágólapra másolva!
Megerősíti kínai jelenlétét a Richter egy helyi vegyesvállalat alapításával. A hazai gyógyszercég a vállalat jelenlegi partnerének az Rxmidas Pharmaceuticals tulajdonosaival írt alá olyan megállapodást, melynek eredményeként létrehoztak egy közösen tulajdonolt vállalatot, melyben a Richternek 51 százalékos részesedése van. Az új vállalat közvetlen jelenlétet biztosít Kínában 7 regionális irodájával és több mint 200 fős értékesítési hálózatával, mely a Richter termékeinek promóciós és marketing tevékenységét végzi majd.Első olvasatra pozitívan értékelhető a hír, hiszen a Richter az igen jelentős növekedési potenciállal kecsegtető kínai piacon terjeszkedik. A lépésnek köszönhetően az ázsiai országból származó bevétele a Richternek ötszörösére emelkedhet, és az idei teljes bevételnek két százalékát adhatja. 
Vágólapra másolva!

Kínában terjeszkedik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. (a továbbiakban "Richter") a mai napon bejelenti, hogy marketing partnere, az Rxmidas Pharmaceuticals Co. Ltd. (a továbbiakban "Rxmidas") tulajdonosaival olyan megállapodásokat írt alá, amelyek eredményeképpen átalakul és megerősödik jelenléte a kínai gyógyszerpiacon. A Richter az újonnan alapított vegyesvállalatban 51 %-os, többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik, és a megállapodás szerint, a szerződés aláírásakor kifizetendő összegen túl további kifizetéseket teljesít, amennyiben az újonnan létrehozott vegyesvállalatban növeli a részesedését a következő években.

Az új vegyesvállalat a Richter számára közvetlen jelenlétet biztosít Kínában 7 regionális irodájával és több mint 200 fős értékesítési hálózatával, amely a Richter meglévő vényköteles, valamint harmadik féltől licencbe vett, szintén vényköteles termékeinek promóciós és marketing tevékenységét végzi majd. Ez a jelentős ügylet a vállalat vezetése szerint egy újabb stratégiai lépésnek tekinthető a Richter földrajzi lefedettségének növelésére azáltal, hogy erősíti pozícióit Kínában, a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán.

Ki az az Rxmidas Pharmaceuticals?

Az Rxmidas egy magántulajdonban levő társaság, amelyet 2007-ben alapítottak Kínában tapasztalatot szerzett vezetők. Az Rxmidas tevékenysége a vényköteles gyógyszerek értékesítésére, promócionálására és marketingjére, valamint speciális gyógyszerek fejlesztésére terjed ki a kínai gyógyszerpiacon. A 7 regionális irodával és 220 fővel rendelkező, sanghaji központú Rxmidas értékesítési hálózata jelentős mértékben lefedi a kínai piacot.

Eddig is volt már kínai jelenlét

Ahogy azt a Richter közleményében is említt, a hazai vállalatnak már eddig is volt közvetett jelenléte az ázsiai ország gyógyszerpiacán. Nem véletlen persze, hogy ez elsőre talán senkinek sem ugrik be, hiszen tavaly például 6,1 millió eurónyi exportárbevétele származott a vállalatnak Kínából, ami az összes exportnak csupán 0,6 százalékát, a Richter összes árbevételének pedig mindössze 0,5 százalékát adja.

Mit jelenthet a kínai terjeszkedés a vállalatnak?

A KBC Securities elemzői a tranzakcióval kapcsolatban pozitív véleményüknek adnak hangot, és azt írják, hogy a vállalattól kapott információk szerint idén 25 millió euróval (nagyságrendileg 7,3 milliárd forinttal, azaz a tavalyi szint örszörösére) emelkedhet majd a kínai bevétel. A közleményben is említett 220 fős értékesítési hálózat sem elhanyagolható méretű, hiszen az a Richter európai és FÁK piaci hálózatának 7 százalékára rúg.

A tavalyi évben elért 327 milliárd forintos összes bevételhez képest csak a kínai terjeszkedés hozhat 2,2 százalékos növekedést, az idei évre vonatkozó árbevétel konszenzushoz képest pedig a kínai hatás 2 százalékra rúghat.

Ez nem egy eget rengető méretű hatás, a Richter mai bejelentésének pozitív olvasata sokkal inkább az, hogy a vállalat a kínai piacon való terjeszkedést a stratégiai lépések között említi. Mivel az ország jelentős növekedési potenciállal kecsegtet a gyógyszerpiacon, a Richter jelenlétének erősítése egy helyi viszonyokat ismerő partneren keresztül pozitív megítélés alá esik. A nagy kérdés persze, hogy az ázsiai országban való előrelépés milyen költségigényeket teremt, bár vélhetően Kínában ez nem lesz majd túlzottan nyomasztó tétel.

Mit tud a kínai gyógyszerpiac?

A Deloitte 2013-as évre vonatkozó kitekintése a kínai gyógyszerpiacot a jelentős növekedési potenciállal bírók közé sorolja. 2010 és 2016 között éves szinten átlagosan 20 százalék közeli növekedést prognosztizálnak a gyógyszerkiadásokban, melyek így 127 milliárd dolláros szintre hízhatnak. A kedvezőtlen demográfiai folyamatok mellett a kormányzat aktívabb gyógyszerpiaci szerepvállalását is a piac növekedését segítheti.