Megint kényszerlikvidálták a PannErgy tulajdonosát

Vágólapra másolva!
Rendkívüli tájékoztatás keretében érkezett az információ, miszerint a Lazarus Zrt. befektetési hitellel érintett, óvadékkal terhelt PannErgy részvényeit részlegesen kényszer-értékesítették, az Erste Befektetési Zrt. kényszerlikvidálási joga alapján.
Vágólapra másolva!

Az 5 ezer darab PannErgy törzsrészvényt 2013. február 15-én, 323,4 forintos átlagárfolyamon adták el. Ezt követően a Lazarus 2 021 500 darab törzsrészvénnyel és - 615 ezer darab részvénynek megfelelő - 248 kontraktus PPL1309 vételi pozícióval bír, amely alapján 12,52 százalékos feltételes tulajdoni és 14,38 százalékos feltételes szavazati joggal rendelkezik a PannErgy-ben.

A Lazarus Zrt. továbbá tájékoztatta a befektetőket, hogy az érintett szolgáltató oldalán is sor kerülhet a kielégítési jog további gyakorlására a Lazarus Zrt. által fedezetül biztosított és tulajdonában álló részvény mennyiség tekintetében.

Sűrűsödnek a gondok

Az elmúlt hetekben sorozatossá váltak a Lazarus pozícióinak kényszerlikvidálásáról szóló hírek, de korábban a PannErgy részvényekre vonatkozó határidős pozíciókat zárta a cég befektetési szolgáltatója. A mai hír tehát új motívumot tartalmaz, a fenti részvénycsomag ugyanis úgy tűnik, hogy az Ersténél felvett hitel fedezeteként szolgált. Az árfolyam esésével a fedezet értéke csökkent, és feltehetően elérte vagy megközelítette a kritikus pontot, ahol a bank már veszteséget szenvedne el, hacsak a hitelfelvevő nem egészíti ki a fedezetet. A bejelentés alapján ez elmaradt, így a szolgáltató kényszerértékesítette a fedezet egy részét.

Ahogy a közlemény is figyelmeztet, további likvidálásokra lehet számítani, főként, ha az árfolyam egyéb tényezők miatt folytatja csökkenését, így tehát a Lazarus pozíciói további nyomás alatt állnak. A PannErgy részvényéről a nyomás valószínűleg nem is fog lekerülni, amíg ezeket a pozíciókat további likvidálások fenyegetik.

PannErgy (napi grafikon)