Kirobbanó egészségnek örvend a Bayer

Vágólapra másolva!
Közel 3 százalékos pluszban mozognak a német gyógyszeripari Bayer részvényei a kedvező negyedik negyedéves gyorsjelentés után. A cég mind árbevétel, mind EBITDA soron kedvező adatokat tett közzé és a jövővel kapcsolatban is optimista kilátásokat fogalmazott meg.
Vágólapra másolva!

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a német Bayer gyógyszergyártó cég, amelyek kedvező adatokat tartalmaztak. A főbb eredménykimutatás sorait vizsgálva mind a 2011-es utolsó negyedévhez, mind az elemzői várakozásokhoz viszonyítva pozitív meglepetéssel szolgált a gyógyszergyártó. Az egyszeri tételek hatásaitól tisztított negyedéves EBITDA némileg meghaladta az elemzői várakozásokat, a tavalyi év utolsó negyedévéhez viszonyítva viszont majdnem 20 százalékkal emelkedett.

Forrás: [origo]

A társaság árbevétele közel 40 milliárd euró volt 2012-ben, ami meghaladja az előző évek bevételeit, jól jelezve a társaság dinamikus bővülését.

Forrás: [origo]

A jövőt illetően meglehetősen optimistán nyilatkozott a menedzsment. Bár korábban úgy vélték, hogy 2013-ban 4 százalékos árbevétel emelkedéssel számolnak, ezt mégis felfelé módosították 5 százalékra, ami kedvező hír lehet a befektetők számára. A csoport szintű értékesítés 41 milliárd euróra hízhat.

A menedzsment 3 évre előre is konkrét számadatokkal igyekezett érzékeltetni a tervezett fejlődési ütemet. A bevételek közel felét jelentő egészségvédelemmel kapcsolatos HealthCare üzletág várhatóan 22 milliárd eurót produkál majd 2015-ben, míg az élelmezés és növényvédelmet megtestesítő CropScience üzletág 10 milliárd eurót hozhat 3 év múlva. Bár pontos számadatok a harmadik, MaterialScience üzletágról nem érkeztek, ennek ellenére a menedzsment az eladások növekedésével számol ebben az üzletágban is.

A kedvező eredmények ellenére a cégnek szembesülnie kellett peres ügyekkel is 2012-ben. Ilyen a fogamzásgátló termékekkel (Yaz és Yasmin) kapcsolatos pereskedés is, aminek jogi és kártérítési költségei közel 1,2 milliárd eurót tettek ki.

A kedvező jelentés, az optimista várakozások és a viszonylag jó piaci hangulat hatására az árfolyam már majdnem 3 százalékos pluszban áll. Az árfolyam az elmúlt másfél évben egyébként folyamatosan emelkedő trendben halad, az utóbbi hónapokban pedig rendre történelmi csúcsokat döntöget.

A Bayer árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]