A karácsonyi szezon bepörgette a bankkártyákat

Vágólapra másolva!
Mind árbevételben, mind nyereségességben túlszárnyalta a Visa az elemzői várakozásokat köszönhetően a kártyás vásárlások felerősödésének. A részvényesek számára az is pozitívan hathat, hogy a társaság részvény visszavásárlási programot indít. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb fizetési rendszerét üzemeltető Visa az elemzői várakozásokat meghaladó profitról számolt be. A december 31-ével záruló három hónap volt a társaság első negyedéve a pénzügyi évben, és a biztató számok láttán a menedzsment az egész évet illető prognózisát is megerősítette.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ünnepi szezonban felpörögtek az elektronikus fizetések

A Visa nettó eredménye 26 százalékkal tudott bővülni, így részvényenként 1,93 dolláros profitot értek el az előző negyedévben. Az Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozásokat majdnem 8 százalékkal szárnyalta túl a társaság. A kommentár szerint a nemzetközi terjeszkedés jelentős mértékben járult hozzá a javuló eredményességhez. Vélhetően az erős számok összhangban vannak azzal a ténnyel is, hogy az idei ünnepi szezonban a vásárlások nagy része elektronikus kereskedelem útján történt.

A társaság bevétele 12 százalékkal bővült, enyhén meghaladva az elemzői várakozásokat. Világszinten közel 9 százalékkal bővült a Visa-kártyás fizetések összege, míg az összes feldolgozott kártyás tranzakció száma elérte a 14,2 milliárdot, ami 4 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A bankkártyás fizetések száma is emelkedni tudott, mégpedig 3,6 százalékkal, ami pozitív fordulat ahhoz képest, hogy a megelőző negyedévben enyhe visszaesés volt megfigyelhető. A hitelkártyás vásárlások 12 százalékkal növekedtek, ami szintén javulás az egy évvel ezelőtti 9,7 százalékhoz képest. Vélhetően ezekhez az adatokhoz is hozzájárult az ünnepi szezon "szelleme" és az emberekben ilyenkor felerősödő ajándékozási mánia.

Bár a Visa pozíciói az Egyesült Államokban továbbra is gyengülnek, a világ többi részén 29 százalékkal növekedett a Visa bankkártyás fizetések volumene.

A Visa célja, hogy 2015-ig az árbevételének fele az Egyesült Államokon kívülről származzon. A jelenlegi trendek szerint az ázsiai régió jelentős szerepet játszik majd a felfutásban, ahol az elektronikus fizetések a 2011-es 36 százalékos arányról várhatóan az összes értékesítésen belül 42 százalékra emelkedhet 2016-ig.

Megnyílik a pénzeszsák

Már októberben bejelentette a Visa, hogy 50 százalékkal növeli negyedéves osztalékfizetését részvényenként 0,33 centre. Ezen kívül most már arról is szó van, hogy a társaság 2,9 milliárd dollár értékben saját részvényeket vásárolna vissza.

Menedzsment szemszögből: osztalékfizetés vs. részvényvisszavásárlás
Általában a részvény visszavásrlás eszközéhez akkor folyamodnak a tőzsdei társaságok, amikor a feles pénzeszközeiket úgy szeretnék visszajuttatni a részvényeseiknek, hogy azok ne számítsanak arra, hogy hosszabb távon folyamatosan fennmarad ez a tendencia. A részvény visszavásárlás ugyanis általában egyszeri dolog, szemben az osztalékfizetéssel, ami általában egy rendszeresen ismétlődő cselekvés a cégek részéről. Emiatt egy megnövelt osztaléknál fennállhat annak a veszélye, hogy a részvényesek beépítik várakozásaikba a magasabb osztalékot és amennyiben később mégse lenne annyi pénz, hogy fenntartsa a cég a magasabb osztalékszintet, a részvényesek csalódásként élik meg a következésképpen lecsökkentett osztalékfizetés tényét. Ezzel szemben a részvény visszavásárlásnál nem számítanak annak folytatódására.


Visa

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]