Vágólapra másolva!
Az eurózóna gazdaságának javulásáról árulkodó makroadatokat tettek közzé délelőtt, a zóna üzleti aktivitását mérő kompozit beszerzési menedzserindexe ugyanis a vártnál kisebb zsugorodást mutatott. Európa motorjának tekintett Németországban, és Nagy-Britanniában is a PMI értékek szintén kellemes meglepetést okoztak, melyek az ottani szolgáltatószektor vártnál nagyobbi bővülését jelzik. Ezek következtében kissé elhalványultak a spanyol és olasz politikai feszültségek miatti aggodalmak, és a részvénypiacokon a vevők jelentek meg. Az indexek így korrigálni kezdték tegnapi nagyobb esésüket.Ezzel szemben itthon a BUX csupán enyhe emelkedésre képes, melyben leginkább az OTP és az Egis gyengülése a "ludas". A forint nem tud tovább erősödni az euróval szemben, és a 292,6-os szintnél állt meg. Az ÁKK mai aukcióján pedig két éve nem látott alacsony hozamszint alakult ki a három hónapos dkj-k esetében.Amerikában is korrekció indulhat nyitás után a határidős indexek alapján, a folytatódó gyorsjelentési szezonra viszont érdemes lesz figyelni a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Beragadt a forint

Kissé lemaradva a főbb európai indexektől csupán minimális emelkedésre képes délben a BUX, mely még így is a szomszédos társaihoz képest jobban teljesít. A cseh PX ugyanis már 1,1 százalékot esett, amiben többek között az Orco Property Group 2,1 százalékos gyengülése is szerepet játszik.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindex főbb komponensei közül a legtöbb folytatni tudja korrekcióját, a Magyar Telekom 0,7 százalékot, a Richter 0,5 százalékot, a MOL pedig 0,3 százalékot erősödött. A Richtert az is segítheti, hogy részvényeit továbbra is vásárlásra ajánlja az Erste elemzője. A MOL-t viszont hátráltathatják Rogán Antal kijelentései, melyek szerint a kormány folytatni fogja a rezsicsökkentést, ami az olajvállalat számára a nagynyomású gázvezeték hálózat működtetésén keresztül gyakorolna negatív hatást a társaság eredményére.

Az OTP és az Egis a gyengülés útjára lépett, egyaránt 0,4 százalékkal értékelődtek le.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star továbbra is mínusz 15 százalékos limitárához van tapadva, mivel a tegnapi csődegyezségi tárgyaláson a vállalat hitelezői nem hagyták jóvá a társaság javaslatait, melyek átdolgozását követően újabb csődtárgyalásra kerülhet sor.

A Plotinus pedig 2,8 százalékos mínuszban forog annak ellenére, hogy 2100 forintra növekedett a módosított egy részvényre jutó saját tőkéje a december végi 1814 forintról, igaz, közben 2120 forinton is járt a cég korábbi közleménye szerint. Így a történetének legjobb hónapját zárta januárban a cég.

A forint a reggeli erősödés után nem bír tovább menetelni, és a 292,6-os szintnél ragadt a kurzusa az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 216,1-nél, a svájci franké pedig 238-nél jár délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Két éves mélyponton az aukciós hozam

50 milliárd forintnyi három hónapos diszkontkincstárjegyet hirdetett meg mai aukcióján az ÁKK, melyre több mint 112 milliárdnyi ajánlat érkezett. A nagy érdeklődést látva 60 milliárd forintra emelték a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam pedig 5,3 százalékon alakult, amire bő két éve nem volt példa.

Forrás: [origo]

Kellemes meglepetést okoztak a PMI adatok

Tovább folytatják korrekciójukat az európai tőzsdék a tegnapi nagyobb eséseik után, amiben a vártnál jobb makroadatok is a segítségükre vannak. Az eurózóna üzleti aktivitását mérő kompozit beszerzési menedzserindex (PMI) januárban 10 hónapos csúcsára, 48,6 pontra emelkedett, ami túlteljesítette a 48,2 pontos várakozásokat is.

Ez pedig újabb jelzést adott Európa gazdaságának helyreállásáról, bár az index 50 pont alatti értéke zsugorodást jelent, de az eurózóna visszaesés már ezek szerint egyre kisebb.

Nagy-Britanniában a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex viszont már bővülést jelez 51,5 pontos értékével, ami szintén magasabb a várt 49,5 pontnál. A zóna motorjának tekintett Németországban pedig ugyanez az érték még ennél is nagyobb növekedést mutat 55,7 pontos értékével, meghaladva az 55,3 pontos elemzői várakozásokat. A német kompozit beszerzési menedzserindex pedig másfél éves csúcsra, 54,4 pontra emelkedett januárban.

Így a kedvező adatok kissé elhalványították a spanyol és olasz politikai feszültségek okozta aggodalmakat, aminek következtében kisebb pluszban mozognak délben az európai részvényindexek.

A mezőnyt a spanyol IBEX vezeti, melyet az olasz FTSE/MIB követ, mivel mindkét index tegnap nagyobb lemaradásban mozgott. A holland AEX index viszont továbbra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból leginkább a KPN 23,5 százalékos zuhanása miatt. A vállalat ugyanis váratlanul veszteségekről számolt be gyorsjelentésében, és a pénzügyi helyzetének megerősítésére kénytelen 4 milliárd eurós rights issue-t végrehajtani.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t viszont a BP 1,5 százalékos emelkedéssel tudja segíteni, mivel 4 milliárd dolláros újrabeszerzési árakkal módosított profitot ért el az előző negyedévben a vállalat, ami némileg jobb, mint a 3,7 milliárd dolláros elemzői konszenzus. A tényleges profit viszont a tavalyi 7,7 milliárd dollárról 1,6 milliárd dollárra esett vissza.

Ezen túl az ARM Holdings is jól teljesít, 4,5 százalékot erősödtek a részvényei, melyben a cég vártnál jobb gyorsjelentése is szerepet játszik. A vállalat 164,2 millió fontos árbevételt ért el a várt 152,5 millió helyett. Az egy részvényre jutó nyereség 10 százalékos növekedés után 4,08 pennin alakult, ami megegyezett a konszenzussal. A menedzsment közölte, hogy kiválóan indult számukra az év.

Az UBS viszont 0,6 százalékos mínuszban forog, annak ellenére, hogy az elemzői konszenzushoz kisebb lett a svájci nagybank negyedik negyedéves vesztesége. A szakértők 2,16 milliárd frankos veszteséggel kalkuláltak, a tényleges adat viszont csak mínusz 1,89 milliárd frank lett.

Indulhat a korrekció Amerikában is

Amerikában is elkezdődhet a korrekció a tegnapi nagyobb esések után a határidős indexek alapján. Az S&P 500 futures 0,4 százalékos, a Nasdaq és Dow Jones futures pedig 0,3 százalékos pluszban mozog. A folytatódó gyorsjelentési szezonra is érdemes lesz figyelni, piacnyitás előtt a Kellogg és az Estée Lauder számai lehetnek érdekesek, míg piaczárás után a Chipotle Mexican Grill, az Expedia, a CME Group, és a Walt Disney is publikálja előző negyedéves eredményeit.

Ezen túl makroadatot is nyilvánosságra hoznak, a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex januári alakulásáról kaphatnak képet a befektetők, melyre 55,5 pontos értéket várnak előzetesen.