Szeretik a Budweiser sört Brazíliában

Vágólapra másolva!
Többségében pozitív meglepetést tartogatott a világ legnagyobb sörgyártójának, az Anheuser-Busch InBevnek a negyedik negyedéves jelentése. A többek között Budweiser márkát is magáénak tudható cég, még osztalékot is emelt, amire mintegy 1 százalékos emelkedéssel reagált a kurzus és továbbra is a történelmi csúcs közelében tartózkodik.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült az organikus növekedés

Az elemzői várakozásokat alulmúló negyedik negyedéves profitról számolt be a világ legnagyobb sörgyártója, az Anheuser-Busch InBev a negyedik negyedében, az egy részvényre jutó nyereség csupán 1,12 dollár volt, szemben az 1,24 dolláros konszenzussal.

Az időszaki árbevétele 10,3 milliárd dollár volt a Budweiser sörök gyártójánál, míg a szakértők 10,25 milliárd dollárral számoltak. Eközben az akvizíciókat és devizaárfolyam mozgásokat kiszűrő organikus növekedés 8,8 százalék volt az értékesítés terén, miközben az elemzők csupán 6,2 százalékos bővülésre számítottak.

9,9 százalékos profitbővülésről számolt be a kamatot, adót, értékcsökkenést és amortizációt is tartalmazó EBITDA szinten az AB InBev, sőt, a 4,39 milliárd dolláros eredménnyel a 4,36 milliárd dolláros elemzői várakozást is sikerült felülmúlni.

A világ második számú prémium sörét, a Budweisert is magába foglaló szegmens 4,1 százalékos növekedést produkált 2012-ben. Az értékesítés immáron 51 százaléka az USA-n kívülről érkezik, jelentős növekedést mutatott a világ legnagyobb sörpiaca, Kína és Oroszország is.

Kedvező teljesítmény a meghatározó piacokon

A vállalat a két meghatározó piacán, az USA-ban és Brazíliában egyaránt jól teljesített, az értékesített sör mennyisége előbbi esetében 0,9, míg utóbbi esetében 2,9 százalékkal nőtt az október-decemberi időszak során éves alapon. Az Egyesült Államokban 2009 második negyedéve óta először tudott növekvő piaci részesedésről beszámolni, míg Brazíliában továbbra is őrzi piacvezető szerepét 68,5 százalékos részesedéssel. A fejlődő piacok, mint Latin-Amerika a kedvezőbb profitabilitás miatt olyan fontos a söripari cégek számára.

A jelenleg is folyó negyedévvel kapcsolatban már nem túlzottan optimista az AB InBev menedzsmentje, jelentős nyomás alá kerülhet a kereslet az USA-ban, míg Brazíliában 5 százalék körüli bővülést várnak éves szinten.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A menedzsment a kedvező gyorsjelentést követően 1,7 eurós részvényenkénti osztalékfizetést javasol a 2012-es év után, ami jelentős mértékben meghaladja az elemzők által várt 1,5 eurót. Ezen kívül újdonságnak számít, hogy a menedzsment évközi osztalékot is fizetne a jövőben, először idén novemberben kerülhet sor.

Hiába a pozitív hírek, a söripari óriás részvénye az elmúlt hónapokban csupán oldalazgatni tudott, ugyanakkor nemrégiben ismét 70 euró fölé ugrott az árfolyam, amivel új történelmi csúcsot állított fel.

Az Anheuser-Busch InBev árfolyama (Brüsszel)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]