Elképesztő tempóban emelkedik a Facebook vetélytársa

Vágólapra másolva!
Kellemes meglepetést okozott piaczárás utáni gyorsjelentésével a LinkedIn, mivel a közösségi oldal növekvő felhasználóinak száma miatt mind EPS, mind árbevétel soron a cég felülteljesítette a várakozásokat. Ráadásul a menedzsment a szakértőknél magasabb árbevételre számít az első negyedévben. A remek eredmények után több mint 18 százalékot drágultak már a részvények, amivel új történelmi csúcsra szökkent a LinkedIn.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott piaczárás utáni gyorsjelentésével a LinkedIn, mivel a közösségi oldalt üzemeltető cég mind EPS, mind árbevétel soron felülteljesítette a várakozásokat. A társaság árbevétele 81 százalékot emelkedett egy év alatt, és 303,6 millió dollárt tett ki a negyedik negyedévben, ami jóval magasabb a 279,7 millió dolláros Bloomberg által gyűjtött elemzői prognózisnál.

A LinkedIn egy részvényre jutó nyeresége 35 centet tett ki az év utolsó három hónapjában, ami meghaladta a 19 centes várakozásokat. A menedzsment 305-310 millió dolláros árbevételre számít az idei első negyedévben, miközben a szakértők 301,3 millió dollárt jósolnak. A teljes évre vonatkozóan 1,41-1,44 milliárd dollár lehet a társaság árbevétele. A reklámokból származó bevételek 68 százalékos növekedés után 83,2 millió dollárt tettek ki, míg a prémium felhasználók 59,4 millió dollárt generáltak a vállalatnak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A remek eredmények annak köszönhetőek, hogy az üzleti kapcsolatokat előtérbe helyező közösségi oldal felhasználóinak száma 8 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest és közel 40 százalékot a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az aktív felhasználók száma 202 millióra ugrott. A bevételeinek legnagyobb része pedig a felhasználók előfizetéseiből származik, ami előnyösebb az egyszeri reklámbevételeknél.

A nagy sikerre való tekintettel a cég megengedheti magának, hogy a második negyedévtől kezdve néhány százalékkal megemelje az előfizetői díjakat. A társaság ezen kívül megújította oldalának kinézetét, és több olyan funkciót fejlesztett ki, ami a felhasználókat akkor is visszacsalogatja, amikor éppen nem keresnek munkát, vagy alkalmazottat. A fejlesztések sikerét bizonyítja, hogy minden másodpercben két új felhasználó fizet elő az oldalra, és 64 százalékuk már az USA-n kívülről jön.

A hírek után ma több mint 18 százalékos pluszban mozog a részvény, amivel soha nem látott magasságokban jutott a LinkedIn. A papírok egyébként közel megháromszorozták értéküket a 2011 májusi IPO óta, amivel messze kiemelkednek a többi technológiai cég közül ilyen tekintetben. A Facebook 25 százalékot zuhant a 2012 májusi kibocsátási árfolyamához képest, míg a Zynga és a Groupon még ennél is nagyobb mértékű, több mint 69 százalékos esést szenvedtek el.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

LinkedIn árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]