Zuhan az UniCredit lengyel bankja! Mi jöhet ezután?

Vágólapra másolva!
Nagyobb diszkont mellett vitték el az UniCredit által felkínált 9,1 százalékos Bank Pekao részvénycsomagot a csütörtöki aukción a befektetők, melyet jelentős mélyrepülés követett a tőzsdei árfolyamban. Az eladó tájékoztatása szerint nincs tervben további részesedés leépítése, tehát a befektetők megnyugodhatnak, mert a nagytulajdonos nem kíván végleg megszabadulni a régió egyik legnagyobb bankjától. A jövőt illetően nem túl rózsás a fundamentális kép, ugyanakkor a közkézhányad növekedése pozitív felhajtóerőként hathat rövid távon.
Vágólapra másolva!

Jelentős diszkonttal kelt el a Pekao

156 zloty fejében értékesítette az UniCredit a lengyel egységének a 9,1 százalékos részesedését a január 30-i részvényaukció során. A tranzakcióból összesen 3,73 milliárd zloty (890 millió euró) bevétele származott az olasz banknak. Frederico Ghizzoni vezérigazgató elmondása szerint nincs tervben, hogy újabb részesedéstől váljanak meg a Bank Pekaoban. A tranzakcióval a csoport tőkeellátottságát szeretné optimalizálni az eladó, továbbá a lépés az organikus növekedést is támogathatja a régióban.

Az UniCredit a tranzakciót megelőzően 59,2 százalékos részesedéssel rendelkezett a Bank Pekaoban, többségi tulajdonát pedig a csomag eladását követően is megőrizte 50,1 százalékos pakkjával.

Forrás: [origo]

Az eladási ár végül 4 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt három hónap tőzsdei átlagára és a keddi 166,5 zlotys záróárat is jócskán alulmúlja. Minderre jókora mínusszal reagált a bankpapír, egészen 151,6 zlotyig visszaesett az árfolyam, viszont pénteken már emelkedésnek is indult a kurzus, 155 zloty felett is járt.

Bank Pekao (Varsó)

Forrás: [origo]

Az indexek átsúlyozása lehet a kulcspont

A tranzakció révén jelentős mértékben növekedett a Pekao közkézen forgó részvényállománya, ami azért is pozitívum, mert ezáltal több indexben, mint az MSCI Poland és a WIG20 (9,84%) is megnőhet a súlya. Ez a növekedés pedig extra keresletet támaszthat az intézményi befektetők, elsősorban az indexkövető alapok részéről, ami a részvény árfolyamát is kedvezően befolyásolhatja. A Zachodni információi szerint a varsói tőzsde február 8-án teszi közzé WIG20 indexében történő változásokat, melyek március 15-én piaczárást követően lépnek érvénybe.

A sztori felettébb hasonlít a PKO Bank esetére, melynek legnagyobb tulajdonosa, a lengyel állam tavaly júliust követően a múlt héten is jelentős kisebbségi részesedéstől vált meg. A lépéstől az elemzők a korábban már vázoltak szerint - a közkézhányad növekedéséből fakadóan - pozitív árfolyamreakciókra számítottak, amire a bankpapír nyári árfolyamemelkedése képes is volt visszaigazolni. Nem ez volt persze az egyetlen tényező a nagy rali hátterében, hiszen az hozzávetőleg egybeesett a globális piacok feltámadásával, mindenesetre hozzájárulhatott a kedvező teljesítményhez.

Forrás: [origo]

Milyen kockázatok merülhetnek fel?

Az elmúlt hónapokban igencsak felpörögtek az események a lengyel bankszektorban. A Pekao kisebbségi csomagjának értékesítése mellett a PKO Bank esetében is hasonló folyamatok játszódtak le. Mellettük tőzsdére lépett az elmúlt évek legnagyobb növekedési ütemét produkáló Alior Bank, illetve egyesült a Bank Zachodni és a Kredyt Bank. Az így létrejövő pénzintézetben meglévő 16,2 százalékos részesedésétől pedig még a negyedév során szeretne megválni a KBC. Mindezt látva kijelenthető, hogy jelentős túlkínálat mutatkozik a lengyel bankpapírokban, ami az árfolyamok letörését okozhatják az előttünk álló időszakban.

Bár a PKO Bank és a Bank Pekao sztorija jelentős hasonlóságot mutat (vagyis a PKO példájából kiindulva akár a Pekaonál is lehetne remélni a közkézhányad emelkedésének jótékony hatásait), mégis található egy fontos különbség a két tranzakció között. Amíg előbbinél az állam csökkentette részesedését (a deficit lefaragása érdekében), addig utóbbi esetében egy stratégiai befektető, az UniCredit mérsékelte pozícióját. A piaci szereplők számára az állami tulajdonos pozíciójának leépítése alapvetően kedvezőbb megítélés alá eshet, mint egy stratégiai tulajdonos eladása.

Ráadásul a Pekao még az elmúlt napok jelentős árfolyamzuhanása ellenére sem számít relatíve olcsó papírnak a versenytársakhoz képest. A bankok összehasonlítása során leginkább használt mutató a P/BV, ami alapján a Pekao részvénye 1,73-szoros értéken forog a 2013-es előretekintő adatok alapján. Ezzel nemcsak a lengyel versenytársaihoz, hanem a jelentős régiós bankokhoz képest is felülértékeltnek tűnik.

Forrás: [origo]

A P/BV (Price/Book Value) mutató a relatív értékelés egyik eszköze. Használata során egy részvény könyv szerinti értékét, tehát az egy részvényre jutó saját tőkét viszonyítjuk a részvény árához. Elsősorban a pénzügyi szektorban használatos. Alapesetben az alacsonyabb érték alulértékeltséget mutat.

Az elmúlt hat hónapban a Bloomberg adatai szerint 23 szakértő állt elő friss elemzéssel a Bank Pekao részvényére, márpedig az ő véleményüket figyelve is érdemes lehet óvatosan közelíteni a lengyel bank papírjaihoz. Előrejelzéseikből 160,9 zlotys konszenzus célárfolyam adódik, míg ha csak az elmúlt évben öt legpontosabb becslést adó elemzők véleményét vesszük figyelembe, akkor 151,4 zlotys célárfolyamot kapunk. Tulajdonképpen bármelyik kimenetellel is számolunk, nem kapunk kiugró eltérést a jelenlegi piaci árhoz képest. Optimista esetben 4 százalékos növekedés, míg negatív esetben 3 százalékos csökkenés várható a célárak alapján.

Forrás: [origo]

A héten az UniCredit adott túl a Bank Pekao 9,1 százalékos részvénycsomagján, ami jelentős diszkont mellett kelt el és ezt a bankpapír árfolyama is megérezte a tőzsdén. Fundamentális szempontból még így sem tekinthető vonzónak a Pekao részvénye, rövid távon mégis mutatkozhat némi extra kereslet az intézményi befektetők felől. Ennek alapja, hogy a közkézhányad emelkedésével a fontosabb indexekben, mint a WIG20 és az MSCI Poland is nőhet a súlya.