Vágólapra másolva!
Nagyobb ugrása után 17 hónapos csúcsán fejezte be ma a kereskedést az OTP, melyet leginkább a havi csúcsára mászó forint, valamint a dollár alapú devizakötvény-kibocsátás iránti óriási érdeklődés segített. Remek teljesítménye a MOL-t is magával rántotta, melynek segítségével a BUX is fel tudott kanyarodni a pozitív tartományba. Európában felébredtek a kezdeti szunyókálásból a részvényindexek, melyek emelkedni kezdtek, és szintén pluszban tudtak zárni. Amerikában tegnapi záróértékük körül mocorognak a benchmarkok, mivel a befektetők vélhetően Barack Obama esti State of the Union beszédére várhatnak.
Vágólapra másolva!

17 havi csúcsán az OTP

Az OTP és a MOL erősödésének köszönhetően pluszba kanyarodott délután a magyar részvényindex, mely régiós társaihoz hasnolóan kisebb erősödést tudott ma produkálni. A BUX árfolyama végül 0,2 százalékkal került feljebb tegnapi záróértékéhez képest. A lengyel WIG 20 viszont nagyon lemaradt társaitól, amiben a Telekomunikacja Polska óriási, 27 százalékos zuhanása volt a ludas. Ebben valószínűleg a TPSA gyenge gyorsjelentése játszott szerepet.

Forrás: [origo]

Az OTP 17 hónapos csúcsán zárt 2,2 százalékos ugrása után, amiben többek között a javuló nemzetközi hangulat volt a segítségére. Ezen túl a közelgő devizakötvény-kibocsátás iránti óriási érdeklődés is segített meghozni a vételi kedvet iránta. A délutáni hírek szerint Magyarország öt és tíz éves állampapírokat bocsátana ki dollárban, melyek közül az ötévest 345 bázispontos, a hosszabb futamidejű papírt pedig 355 bázispontos felárral bocsátanák ki a megfelelő amerikai államkötvények hozamaihoz képest. A Portfolio.hu információi szerint már 9 milliárd dollár felett jár a dollár alapú állampapír ajánlati könyve, ami jelentős forrásbevonásnak felelne meg, és csökkentené az ország finanszírozási kockázatát. Ráadásul a forint is egyhavi csúcsán mozog az euróval szemben, ami szintén az OTP erősödését segítette.

A bankpapír ezzel sikeresen a 17 ezer pontos szint fölött tudott ragadni, ami 17 hónapos csúcsnak felel meg. A bankpapír árfolyama sikeresen áttörte a 4700 forintos ellenállást, ahonnan megindult felfelé, és meg sem állt 4800 forintig.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

Jó teljesítménye a MOL-t is húzta magával, mely 0,9 százalékos pluszban zárt. Az Egis viszont elgyengült a kezdeti erősödések után, és 1 százalékos mínuszt hozott össze esti gyorsjelentése előtt.

A BUX-ot a Magyar Telekom és a Richter pocsék formája tartotta ma vissza, melyek 2,7, illetve 2,6 százalékos mínuszt halmoztak fel. A telekomcég részvényeinek esésének hátterében az áll, hogy szektortársa, a lengyel TPSA az egy évvel korábbi nyereséget és a profit várakozásokat is jócskán alulmúlta 2012 negyedik negyedévében. A kedvezőtlen gyorsjelentést tovább tetézi, hogy a tavalyi 1,5 zloty után már csak részvényenként 0,5 zloty-s részvényenkénti osztalékfizetést tervez a vállalat.

A Richter esését az okozhatja, hogy tegnap a Bank of America alulsúlyozásra minősítette le a társaság papírjait, minek hatására nagyobb eladásokba kezdhettek a befektetői.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 2 százalékot erősödött, mivel stratégiai buszpiaci együttműködési megállapodást írt alá ma a Volvóval a parlamentben. A buszpiaci együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot még 2012 decemberében írták alá a felek, mikor abban állapodtak meg, hogy közösen áttekintik a magyar buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit.

A PannErgy 5,4 százalékot zuhant ma, és a társasággal kapcsolatos hír, hogy a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. kényszerlikvidálás során lezárta a PannErgy vételi határidős pozícióit.

A forintot ma leginkább a devizakötvény-kibocsátás felől érkező hírek rángatták. A dollár alapú devizakötvény iránti óriási kereslet hírére erősödésnek indult a magyar fizetőeszköz, melynek kurzusa már a 290,2-es szintnél mozog az euróval szemben, ami új havi csúcsnak felel meg. A dollár/forint árfolyama 216-nál, a svácji franké pedig 235,7-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megérkeztek a vevők Európába

A kezdeti "szunyókálásból" felébredve a határozott irányt vettek felfelé délután az európai részvényindexek a bankszektor vezetésével.

Kisebb megnyugvást hozhatott a piacokra, hogy a G7-es országok a mai közleményükben megerősítették, hogy nem akarnak árfolyamcélokat kitűzni, hagyni akarják a piaci folyamatok szerinti árazást. A devizamozgásokat továbbra is szorosan akarják követni, és arról konzultálni is fognak. Ezzel enyhültek az úgynevezett "devizaháború' kitörése miatti félelmek, viszont erősödtek azok az aggodalmak, hogy az eurót hagyják tovább erősödni, ami csökkenti az eurózóna exportra termelő vállalatainak versenyképességét. Kora délután viszont a G7-es országok jelezték, hogy sokan félreértették a közleményt, igenis aggódnak a jen erőteljes gyengülése miatt.

A részvényindexek közül a spanyol IBEX emelkedik ki 1,4 százalékos erősödésével, melyet a sikeres spanyol kötvényaukció is segíthet. Spanyolország a vártnál több forrást vont be, a tervezett 5,5 milliárd euró helyett 5,57 milliárdnyi 6 és 12 hónapos kötvényt értékesített ma.

Forrás: [origo]

A Barclays befektetői megörültek annak a hírnek, hogy 3700 ember elboácsátását tervezi a bank, amivel 1,7 milliárd font megtakarítást szeretne elérni. A vállalat 7,05 milliárd fontos adózás előtti nyereséget ért el tavaly, ami megegyezik az elemzői várakozásokkal. A részvények 7,7 százalékot drágultak, amivel jelentősen hozzájárulnak a FTSE emelkedéséhez.

A Barclays jó teljesítménye a többi bankra is kedvező hatással van, az RBS 3,6 százalékot, a Lloyds pedig 4,4 százalékot erősödött.

A Michelin papírjai viszont megütötték ma, mivel az autógumigyártó alulteljesítette a várakozásokat gyorsjelentésével. A cég 1,57 milliárd eurós profitot ért el (várt: 1,64 milliárd euró) 21,47 milliárd euró árbevétel mellett (várt: 21,65 milliárd euró). 2013-ra vonatkozóan némileg borúlátó a menedzsment, és a forgalmuk stagnálását várják. A társaság ezek ellenére 2,1 euróról 2,4 euróra emeli osztalékfizetését.

A ThyssenKrupp részvényei szintén nincsenek jó formában, 1,1 százalékot estek, mivel az acélipari óriás továbbra is szenved az acélipar visszaesésétől. Emiatt felemás gyorsjelentést tett ma közzé a társaság.

A lengyel TPSA pocsék gyorsjelentése után anyavállalata, a France Telecom is gyengülni kezdett, melynek részvényei 10 éves mélypontjukon is megfordultak.

Egy helyben mocorog Amerika

Nincsenek nagy mozgások az amerikai tőzsdéken, ahol a befektetők makroadatok hiányában vélhetően kivárhatnak Barack Obama ma késő esti State of the Union beszéde előtt, ahol az elnök értékelni fogja az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét. Ezen túl arra is kiváncsiak lehetnek, hogy Obama miként kívánja elkerülni az automaitkus kiadáscsökkentő intézkedések március elsejei életbe lépését.

Ezek következtében tegnapi záróértékük közelében mocorognak a részvényindexek, a vételi kedvet az európai tőzsdéken tapasztalható erősödések sem tudják eddig meghozni. Az S&P 500 picivel tegnapi záróértéke felett, a Nasdaq enyhén az alatt tanyázik, a Dow Jones viszont 0,2 százalékos pluszban mozog.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorainak sorát a pénzügyi társaságok vezetik fél százalékos erősödésükkel. Ebben leginkább a Citigroup 2,3 százalékos, valamint a Bank of America 2 százalékos drágulása van a segítségükre.

Az Apple viszont közel 1 százalékos eséssel tartja a negatív tartományban a technológiai vállalatokat, mely azután kezdett gyengülni, hogy Tim Cook vezérigazgató közölte, erőteljesen megfontolják David Einhorn javaslatát egy új részvényosztály kibocsátásával kapcsolatban.

Forrás: [origo]

A Coca-Cola befektetői nem fogadták jól a világ legnagyobb üdítőital-gyártójának felemás gyorsjelentését. A társaság egy részvényre jutó nyereség szintjén enyhén pozitív meglepetést okozott, negyedik negyedéves árbevétele viszont kissé elmaradt a várakozásoktól.

További hír, hogy jóváhagyták a hatóságok a Nexen kanadai olajcég 15,1 milliárd dolláros felvásárlását, melyet a legnagyobb kínai olajcég, a CNOOC hajt végre. A hírre a Nexen papírjai 2 százalékos pluszba lendültek.

A nemesfémek közül az arany nem tud javítani, és csupán 0,1 százalékos emelkedésben mocorog, miután öthetes mélypontjára esett az árfolyama tegnap. A WTI nyersolaj viszont 0,4 százalékkal értékelődött fel, és már a 97,4 dolláros szintnél jár a kurzusa.