Vágólapra másolva!
Zárásra sem tudott kikecmeregni a negatív tartományból a BUX, melyet leginkább az OTP esése húzott ma lejjebb. A bankpapír az elmúlt napok nagyobb emelkedéseit korrigálta, és a Moody's felől érkező leminősítés sem segítette magát megkedveltetni a befektetőkkel. A forint nagyobb hullámvasútra került délután, és ide-oda rángatják a kurzusát.Európában felemása teljesítenek a részvényindexek, melyek többnyire tegnapi záróértékük körül mocorognak. A vállalati gyorsjelentések nem tudták egyértelmű irányba állítani a piacokat, mivel a befektetők figyelmét a G20-as moszkvai csúcstalálkozója is leköti. Amerikában az ipari termelés kivételével kedvező makroadatok láttak napvilágot, melynek következtében enyhe pluszokat őrizgetnek az indexek.
Vágólapra másolva!

Ide-oda rángatják a forintot

Szinte egész nap a negatív tartományban mozgott a magyar részvényindex, ahonnan zárásra sem tudott kikecmeregni, és végül 0,3 százalékkal került lejjebb a kurzusa. A régióban a leggyengébb teljesítményt az osztrák ATX index nyújtotta fél százalékos gyengülésével.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az OTP gyengülése húzza lejjebb, mely végül 0,9 százalékos mínuszt hozott össze. Mai rosszabb teljesítményében az játszhatott szerepet, hogy korrigálta az elmúlt napok nagyobb menetelését, melynek során 17 hónapos csúcsára került az árfolyama. Ráadásul negatív lépéseket eszközölt a bankkal szemben a Moody's. A hitelminősítő a vállalat besorolását "ba1"-ről "ba2"-re rontotta, az alárendelt kötelezettségek osztályzatát pedig "Ba"-ról "Bar"-ra csökkentette. A Moody's a az FHB-val szemben is hasonló intézkedéseket hozott, a cég megítélési besorolását " b1"-ről "b3"-ra rontotta.

A MOL-t nem tudta segíteni az sem, hogy horvát leánya, az INA gyenge negyedéves számokat tett közzé gyorsjelentésében. Az olajtársaság papírjai 0,2 százalékot estek.

A magyar részvényindex főbb komponensei közül a Richter mutatta ma a legjobb formát 0,8 százalékos erősödésével, amivel az elmúlt napok nagyobb eséseit korrigálta a gyógyszerpapír. Az Egis 0,3 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 2,1 százalékot gyengült, miután a cég első ránézésre inkább gyengének mondható negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap, amitaz igen erős bázisidőszaki teljesítmény torzít.

A Synergon viszont a nap egyik nyerteseként 2,5 százalékot drágult, mivel újabb vissza nem térítendő forrást nyert el leánya, melyet a tervezett adatközpontjának megvalósításához használhat fel a társaság. Ezúttal mintegy 486 millió forintnyi összeghez jutott a Synergon, ami a korábbi támogatásokkal együtt már csaknem 3,1 milliárd fointra duzzadt.

A forint nagy hullámvasúton megy keresztül délután a főbb devizákkal szemben, és az euró/forint kurzusa egy nagyobb erősödés, és gyengülés után már újra a 292,4-es szintnél mozog. A dollár/forint árfolyama 219-nél, a svájci franké 237,3-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Tépik az Aegont

Zárás előtt sem mutatnak jelentősebb elmozdulást az európai részvényindexek, melyek egész nap tegnapi záróértékük körül tanyáztak. A befektetők figyelme a moszkvai kétnapos G20-as csúcstalálkozóra terelődhetett, ahol a fő téma többek között a "devizaháború" kérdése. A világ vezető hatalmainak politikusai azon az állásponton vannak, hogy nem kötik sávokhoz a saját devizájuk árfolyamát, hanem hagyják azokat a piaci folyamatok szerint alakulni. A kérdésben viszont komoly viták alakulhatnak ki, a franciák korábban jelezték, az euró gyengítését szeretnék elérni, mivel szerintük az erős közös fizetőeszköz miatt versenyhátrányba kerülnek a világpiacon az eportra termelő vállalataik. A németek viszont nem támogatják az euró gyengítését.

A tanácskozáson Joerg Asmussen, az ECB igazgatósági tagja közölte, példát kell mutatnia Franciaországnak és Németországnak az eurózóna számára és 3 százalék alatt kell tartani a deficitet. A héten a francia miniszterelnök a vártnál gyengébb GDP adat után nyilatkozta azt, hogy nem tudják tartani a 2013-as deficit csökkentési célt.

A benchmarkok felemásan teljesítenek, a legjobban pedig a francia CAC 40 mozog 0,3 százalékos pluszával. Ebben nagy segítségére van a nap egyik legnagyobb nyertese, a PPR SA, melynek részvényei már 7,8 azázalékot drágultak. A Gucci márka tulajdonosa kedvező kilátásokat fogalmazott meg az idei évre, és a cég gyorsjelentése szerint 6,3 százalékkal magasabb nyereséget termelt tavaly, mint 2011-ben, ami megegyezett a várakozásokkal. Értékesítéseiket 21 százalékos növekedés után 9,74 milliárd euróra tudták emelni.

Forrás: [origo]

Az Aegon 6,1 százalékos ugrásával segíti a holland AEX indexet, mivel a biztosító az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves adatokat tett közzé. Ezen túl a társaság bejelentette, hogy egyszerűsíti a részvényesi struktúrát, megszüntetik az elsőbbségi részvényeket.

A Commerzbank papírjai ki tudtak kecmeregni a negatív tartományból, és már 1,9 százalékos pluszal járulnak hozzá a DAX enyhe emelkedéséhez. A bank ma bejelentette, további céltartalékokat képezhet az idei évben a gazdasági környezet romlása miatt. A második legnagyobb német bank februárban számolt be előző negyedéves teljesítményéről, ami hatalmas visszaesést mutatott éves alapon. Emiatt 4-6 ezer embertől vállhatnak meg 2016-ig.

Az olasz Finmeccanica légiipari vállalat részvényei viszont 3,3 százalékot vesztettek értékükből, mivel az indiai kormány visszamondott egy 560 millió eurós megrendelést a vezérigazgató korrupciós botránya miatt. Az ügyben Silvio Berlusconi is felemelte hangját, aki nem érti miért tartóztatták le az általa kinevezett korábbi elnököt vesztegetési pénzek átadásáért.

Féléves mélyponton az arany

Pozitív meglepetést okozott a New York-i feldolgozóipari index, mely a várt 2 pontos csökkenés helyett 10,04 pontos emelkedést mutatott februárban. A februári michigani fogyasztói bizalmi index szintén felvidíthatja a befektetőket 76,3 pontos értékével, mivel a szakértők csupán 74,8 pontos értékre számítottak. Ez a legjobb értéknek számít tavaly november óta.

A januári ipari termelés viszont elmaradt a várakozásoktól, mivel 0,1 százalékos visszaesést mutatott, szemben az előre prognosztizált 0,2 százalékos bővüléssel.

A kissé pozitív makroadatok után enyhe pluszban mozognak a részvényindexek, melyek újra több éves csúcsaikat kezdhetik ostromolni. A Dow Jones és az S&P 500 2007 óta nem látott magasságok körül, míg a Nasdaq 2000-es csúcsok körül tanyázik.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből nyolc képes bővülésre, az energiaipari vállalatok viszont nagyobb lemaradásban mozognak, leginkább a gyenge ipari termelési adat, valamint az arany és az olaj árának esése következtében. Az Apache 2,8 százalékot, az EOG Resources pedig 2,2 százalékot veszített már értékéből.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, és a Burger King Worldwide az elemzői konszenzusnál lényegesen jobb negyedik negyedéves eredményekkel rukkolt elő. A gyorséttermi lánc 23 centes egy részvényre jutó nyereséget ért el a várt 15 cent helyett, és a menedzsment közlése szerint 4 centről 5 centre emelik a negyedéves osztalékfizetéseket. A részvények 3,8 százalékos pluszban forognak.

A nemesfémek közül az arany továbbra is pocsék formában van, és már az 1607 dolláros szint alatt mozog a kurzusa, ami féléves mélypontnak felel meg. A nemsfém utóbbi időszakban produkált esései miatt egyre több hedge fund guru fordul el az aranytól az amerikai tőzsdefelügyeletnek bejelentett legfrissebb adatok szerint. A Soros György nevével fémjelzett Soros Fund Management 55 százalékkal csökkentette az arany mozgását lekövető SPDR Gold Trust ETF-ben lévő részesedését, Louis Moore Bacon pedig teljesen leépítette az ETF-ben lévő pozícióját. Ugyanakkor John Paulson továbbra is bízik a sárga fémben.

A WTI nyersolaj szintén nincs jó formában, és 1,6 százalékos gyengülése után már a 95,7 dolláros szintnél mozog a kurzusa.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]