Terítéken a vegyipari óriás tőzsdei debütálása

Vágólapra másolva!
A német Evonik vegyipari cég nagytulajdonosai leporolták a cég tőzsdére vitelét, miután tavaly nyáron már lefújták a műveletet a volatilis piaci környezetre hivatkozva. Első lépésként egy 10 százalékos pakkot már el is adtak, míg a folyamat következő állomása már a tőzsdei bevezetés lehet vélhetően a második negyedév első felében.
Vágólapra másolva!

Ismét terítékre került a német vegyipari óriás, az Evonik tőzsdei bevezetése. A cég tulajdonosai a RAG Foundation és a CVC Capital Partners egy mai közleményben jelentette be, hogy egy kevesebb mint 10 százalékos csomagot adott el intézményi befektetőknek, ami az első lépése lenne az IPO folyamat felélesztésének. A frankfurti parketten várhatóan a második negyedév elején jelenhet majd meg a társaság.

A nagytulajdonosok még tavaly nyáron fújták le a debütálást, melynek során 30 százalékos részvénycsomagtól szerettek volna megválni. Christian Wildmoser, a CVC részéről elmondta, hogy a 2012-es IPO-t hatalmas befektetői érdeklődés jellemezte, azonban a piaci környezet nem volt megfelelő a tőzsdei bevezetésre. A most értékesített részvények alapján a vállalat értéke 14 milliárd euróra tehető - írja a Bloomberg a tranzakcióhoz közel álló forrásra hivatkozva.

Az ügyletet megelőzően RAG Foundation 75, míg a CVC kockázati tőketársaság 25 százalékos részesedéssel bírt. Utóbbi még 2008-ban tett szert az Evonik pakkjára 2,4 milliárd euróért. A tájékoztató szerint megegyező darabszámú részvénytől váltak meg tulajdonosok a tranzakció során.

Az Evonik legnagyobb versenytársának a szintén német BASF és a DuPont számít. A vegyipari vállalt honlapján fellehető információk alapján 2011-ben 14,5 milliárd eurós árbevételt ért el, míg az EBITDA 2,8 milliárd euró volt.

Forrás: [origo]