Csődvédelembe menekülhet a PannErgy nagytulajdonosa

hzu
Vágólapra másolva!
Nem változott az utóbbi hónapokban a PannErgy kilátásaival kapcsolatos véleménye Bokorovics Balázsnak. Az igazgatótanács elnöke szerint a cég nagytulajdonosánál, a Lazarusnál a kényszerértékesítés lehetősége és feltétele továbbra is fennáll, a jelentősen megnőtt finanszírozási igényről majd a vállalat közgyűlése fog dönteni. Ha nem finanszírozzák tovább a pozíciót, akkor valószínűleg ennek következményeként csődvédelmet kérhet maga ellen a vállalat.Az interjú főbb pontjai:- Elképzelhető, hogy a Lazarus nem finanszírozza tovább a PannErgy-ben levő pozícióit, és ennek következményeként csődvédelmet kérhet maga ellen; - Nem rendelkezik szabad forrásokkal a PannErgy, saját részvények vásárlására; - A miskolci projekt éles üzemének kezdete március végére várható a cég mai tudása szerint; - Nem sikerült a gödöllői projektre pályázati lehetőséget felkutatni; - Gőzerővel zajlik a Synergon adatközpontjának tervezése, van rá esély, hogy a helyszín a miskolci geotermikus vezeték közelében lesz; 
Vágólapra másolva!

Változott a PannErgy kilátásaival kapcsolatos véleménye az utóbbi hónapokban?

A kérdés túl általános ahhoz, hogy meg tudjam fogalmazni a véleményemet. Hogyha nagyon általánosan kérdezi, akkor válaszom is csak általános lehet: nem változott.

A PannErgy árfolyama (Ft)

Mi az oka annak, hogy a résztulajdonában álló Lazarus vételi pozícióktól válik meg a PannErgyben? Sor kerülhet további értékesítésekre is?

A Lazarusban nincs tulajdonom. A rendkívüli tájékoztatásokban bejelentette a cég, hogy a Lazarus Zrt. befektetési szolgáltatói kényszerértékesítés alatt zártak le határidős pozíciókat és adtak el PannErgy részvényeket. Kényszerértékesítés lehetősége és feltétele továbbra is fennáll a Lazarus tulajdonában álló teljes részvény és vételi határidős pozícióra, mintegy 2,6 millió db PannErgy részvényre.



Meg tudja erősíteni azokat a piaci pletykákat melyek szerint a Lazarus tulajdonosai között a PannErgy pozíció finanszírozásával kapcsolatban mutatkoztak eltérő vélemények?

Elképzelhetőnek tartja, hogy az igazgatóságban hamarosan személyi változásokra, jelenlegi tag(ok) távozására kerül majd sor?

Nincsen erről információm.

Korábban jelentős saját részvény vásárlásokat eszközölt a vállalat. Most zuhan az árfolyam, mégsem veszik a részvényeket. Mi ennek az oka?

A saját részvényvásárlásokkal megvett mennyiséget a PannErgy értékesítette. A PannErgy a Miskolci Geotermikus Projekt befejezésére koncentrál, ahova minden saját tőkére, pénzeszközre szükség lehet. Ezért jelenleg, ideértve az elnyert támogatások esetleges teljes lehívása esetét is, nem rendelkezik a PannErgy szabad forrással a saját részvényvásárlásokhoz.



A kormány rezsicsökkentési tervei hogyan érinthetik a PannErgy-t? Harminc százalékkal csökkenő távhőárak mellett eltűnhet a cég által kínált árelőny?

Legutóbbi információ szerint karácsony után beindulhatott volna a miskolci hőszolgáltatás, viszont ezzel kapcsolatban nem érkezett újabb hír. Mikorra várható a projekt indulása?

A miskolci geotermikus hőenergia helyi távhőszolgáltató részére történő értékesítésének beindulása kapcsán utoljára azt nyilatkoztuk 2013. január 18-án, hogy 90%-os a távvezeték-rendszer készültsége, és megkezdi a cég az átmosatás, szűrőrendszer beépítési munkáit. Sajnos az időjárási körülmények, amelyek megfelelő precizitással maximum 2 napra jelezhetők előre olykor, nem tették lehetővé az összes munka elvégzését, ezért a mosatás munkálatai csupán a napokban tudtak megkezdődni. A projekt éles üzemének kezdete március végére várható a mai tudásunk szerint.

Ha csúszik a projekt, ezt miért nem jelentette be hivatalos formában is a vállalat? Mi a csúszás oka, hogy állnak most a munkálatok?

A tájékoztatási kötelezettség egy nagyon fontos része a tőkepiacról szóló jogszabályoknak, és társaságunk a legmesszebbmenőkig be kívánja tartani a vonatkozó előírásokat. Ezzel kapcsolatban, és ezt meghaladóan egyéb tájékoztatásokon, sajtó megjelenésen, kisbefektetői programokon keresztül a PannErgy Nyrt. mindent meg is tett annak érdekében, hogy kellő részletezettség mellett tájékoztassa a részvényeseket, érdeklődőket a projekt állásáról. Azt tapasztaltuk azonban, hogy mind részvényeseink, mind a céget követők elégedetlenek voltak azzal, hogy a tájékoztatás olyan részletekbe ment bele, amelyet mi fontosnak tartottunk, ugyanis az "ördög itt is a részletekben rejlik".

Van elég pénze a vállalatnak, hogy befejezze a miskolci projektet?

Forrásaink teljes összhangban vannak a projekttel kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekkel.

Mire költötte a vállalat a Pannunion eladásából befolyó 5 milliárd forintot, illetve az elnyert vissza nem térítendő támogatásokat?

A kérdés megválaszolásához több oldal sem elegendő. A befolyt pénzt és támogatásokat elsősorban a Miskolci Geotermikus Projektre, további projektek előkészítésére, illetve működésre költötte a vállalat.

Az évek óta elnyert EIB hitelkeretből még mindig nem történt lehívás, miért nem?

Sajnos még nem volt olyan méretű projekt, amely a minimális lehívási összeget elérte volna. Az első ilyen a miskolci projekt refinanszírozása lehet.

Mik a tervek Miskolc után? A gödöllői projekt befejezése, vagy más projektek következhetnek?

Meg vannak a terveink a következő projektekre. A részletes döntést és információt az egyéb vagy rendkívüli tájékoztatás keretén belül fogja bejelenteni a PannErgy. A gödöllői projekt kapcsán elmondhatjuk, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan terveztük. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült pályázati lehetőséget felkutatnunk, amely pénteken vált ismertté, ezért az Igazgatótanács elé kell vinnem a projekt folytatásának megfelelő ütemezését.

A Synergon által tervezett adatközpont a PannErgy részéről mekkora beruházási igényt jelenthet? Milyen megtérülést hozhat ez a projekt?

A beruházási igény kérdése még nem ismert. Az adatközpont tervezése gőzerővel folyik. Van rá jó esély, hogy a helyszín a meglévő miskolci geotermikus vezetékünk közelében lesz. Amennyiben ez így lesz, akkor a beruházási költség pár 10 millió forintra tehető. A megtérülésről még nincs pontos modellünk.

Mi történik a PannErgyvel?

A PannErgy az eredeti tervek szerint tavaly ősszel, a fűtési szezon kezdetén szerette volna elindítani a geotermikus hőszolgáltatást Miskolcon. Mivel a munkálatokkal nem sikerült időre elkészülnie a vállalatnak, a részvény árfolyama lassú lecsorgásba kezdett. A befektetők csalódtak, hiszen a méreteinél fogva az eddigi legnagyobbnak számító miskolci projekt a téli hónapokban nem tud hozzájárulni a vállalat eredményeihez.

A részvény árfolyama azonban még ezt követően is sokáig 550 forint felett tartózkodott, a heves áresések csak január végén bontakoztak ki. Ekkorra ugyanis a társaság egyik nagytulajdonosa, a Lazarus Zrt. már nem tudta tovább finanszírozni a jelentős veszteségeket felhalmozó határidős vételi pozícióit, így kényszereladásokkal jelentkezett a piacon. Mostanra egészen a 300 forintos szintekig süllyedt az árfolyam, a társaság nagytulajdonosa felőli nyomás azonban továbbra sem enyhül.