Előre megírták, hogy Simorék hibáztak

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bizottsági meghallgatása, költségvetési Bizottság,
Vágólapra másolva!
Még a Jobbik is Simor András védelmére kelt a Költségvetési Bizottságban, ahová a Fidesz hívta az MNB-elnököt meghallgatásra. A Fidesz kitartott amellett, hogy az MNB törvényt sértett, de végül egy ennél általánosabb állásfoglalást szavaztak meg. Arra is rákérdeztek, ki Simor főnöke.
Vágólapra másolva!

Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét faggatta hétfői ülésén a parlament költségvetési bizottsága a Fidesz kezdeményezésére. Az apropót az Allami Számvevőszéki jelentése adta, amely törvénytelenségeket talált a jegybank működésében, és több bíráló megjegyzést is tett a Simor vezette intézményre.

Óriási érdeklődés kísérte az ülést, amelynek fele feszült légkörben telt. A terem tele volt kamerákkal és fotósokkal. Előbb Domokos László érkezett meg, Simor pár perccel később, és egy hűvös kézfogáson kívül nem érintkeztek egymással, a négyórás ülésen nem is néztek egymás szemébe, az ülés végén nem búcsúztak el egymástól. A képviselők két órán át bombázták kérdéseikkel és észrevételeikkel a mandátumának utolsó hetét töltő Simort, aki részletekbe menően adott a vádakat cáfoló válaszokat.

Az ülés vége felé közeledve a bizottság fideszes alelnöke, Puskás Imre egy papírt húzott elő, és felolvasta, hogy szerinte a bizottság pontosan milyen mondatokkal marasztalja el a Magyar Nemzeti Bankot a törvénysértésekért. A szöveg alapján a bizottság elítéli a jegybankot a törvénysértések miatt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Domokos László, az ÁSZ elnöke és Simor András MNB-elnök

A bizottság ellenzéki tagjai között derültséget keltett Puskás akciója. A fideszes képviselő próbálta menteni a helyzetet, állította, hogy valójában két alternatíva lehetséges, a bizottság elmarasztalja a jegybankot, vagy tudomásul veszik a jegybankelnök beszámolóját, és nem rónak az MNB terhére semmit. Az már az ülés előtt is nyilvánvaló volt, hogy ez a két kimenetel lehetséges, ezért elmondása szerint Puskás végzett előkészületeket.

A szünetben fénymásoltak

A fideszes honatya az [origo]-nak elismerte, hogy az elmarasztaló bizottsági határozat tervezetét előre behozta az ülésre, de azon még az ülés közben finomított. (Ezt a verziót cáfolja, hogy az ülésteremben nincs nyomtató, Puskás pedig nem ment ki az ülésről közben.) Azt is elmondta kérdésünkre, hogy a felmentő, a jegybank működésében súlyos hibát nem találó állásfoglalás tervezetét nem hozta be a terembe.

Az alelnök azonban hibát vétett az eljárása során, mert a bizottsági tagok nem kapták meg írásban a kétfajta tervezetet, csak szóban tájékoztatták őket, ezt pedig az Országgyűlés házszabálya nem engedi. Erre figyelt fel Veres János szocialista képviselő, aki a hibára hivatkozva egy szünet beiktatását kérte a bizottság elnökétől.

A jobbikos Nyikos László el is rendelte a szünetet, hogy sokszorosítsák Puskás javaslattervezeteit. Egy óra is eltelt, mire a kellő példányban elkészült az elmarasztaló változat, és az is, amelyik a szocialista Szekeres Imre javaslatára készült. Ez utóbbi úgy szólt volna, hogy nem okozott kárt a jegybank, nem történt törvénysértés, Simor szóbeli kiegészítései megnyugtatóan rendezték a helyzetet.

A Fidesz csak megszavazta

Veres azonban kibökte Puskás akkor már írásbeli javaslatában, hogy az a hitelintézeti törvény más pontjára utal, mint amelyet az ÁSZ a jelentésében megemlített a törvénysértéseknél. Puskás erre azt indítványozta, húzzák ki a javaslattervezetből a paragrafusnak a konkrét pontjait.

Végül Puskás is csavart egyet a javaslatán, és megváltoztatta a nagy vitát generált megfogalmazást. Puskás ahelyett, hogy a bizottsággal kimondatta volna, hogy elítélik a jegybank által elkövetett törvénytelenségeket, abba ment bele, hogy úgy szóljon a szöveg, hogy megállapítják, az MNB szabálytalanságokat követett el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A túl általános megfogalmazás is újabb vitát szült a bizottságban, végül érvényesült a papírforma, a fideszes többség a fideszes oldal javaslatát fogadta el.

Kiadták a bankok adatait

Az ülésen a körül a számvevőszéki állítás körül folyt a vita, hogy az MNB 2008-2010. augusztus között a hatáskörét túllépve, jogtalanul adott-e át egyedi banki adatokat az IMF-nek. Simor szerint ehhez megvolt a felhatalmazásuk, a Valutaalap alapokmánya, a 2008-ban az IMF-fel és az EU-val kötött megállapodás, valamint a statisztikai, illetve hitelintézeti törvény is lehetőséget biztosított a jegybanknak az adatok átadására, és az IMF ezt igényelte is.

Az adatokat pedig átadta a jegybank, mert a 2008 őszén kitört pénzpiaci világválságban ez volt az ország érdeke, az országot hitelező, víz felett tartó IMF látni akarta, hogy a pénzt, amit ideadott, a nagy külföldi anyabankok nem szívják-e ki az itteni leánybankjaikból.

A jegybankelnök elismerte, hogy a hét nagy kereskedelmi banktól az írásbeli hozzájárulást be kellett volna szerezniük ehhez, a dokumentumot jogászok elő is készítették, de a postázóból nem ment ki a levél. Az írásbeli hozzájárulást végül a számvevők észrevételei után, 2012 végén beszerezték, a bankokat kár nem érte, és a hitelintézetek nem jelezték, hogy valamilyen igényt akarnának érvényesíteni a jegybankkal szemben.

A mulasztás miatt indult az MNB-ben vizsgálat, de az elkövető felelősségre vonása nem történhetett meg, mert aki elkövette a hibát, már évek óta nem dolgozik a jegybankban, mondta Simor. Az MNB-elnök az iratkezelési rendszerre vonatkozó, a magas béreket felhánytorgató vagy egy durván egymilliós tétel lekönyvelése körüli számvevőszéki megállapításokat is cáfolta, azok eltúlzottságára, hibás állításaira hívta fel a figyelmet.

Miért karácsonykor?

A jegybankelnököt a saját elmondása szerint felbőszítette az ÁSZ eljárásának az időzítése, és a bizottsági meghallgatáson is feszült volt. Mint mondta, a jelentés tervezetét december 21-én, pénteken délután kapták meg, onnan számolva volt ugyan 15 napjuk reflektálni rá, de abban a 15 napban volt a karácsony, a szilveszter és az újév. Ténylegesen két munkanapjuk volt Simor munkatársainak átnézni a vaskos jelentés tervezetét decemberben, és három januárban. "Önök, amikor gyertyákat gyújtottak a karácsonyfánál, a jegybank munkatársai a jelentést olvasgatták, és dolgoztak a válaszokon" - vágta a kormánypárti képviselők - és kicsit talán Domokos - fejéhez Simor.

A kormánypárti képviselők megszólalásaiban egy idő után olyan kérdések is helyet kaptak, hogy mit gondol Simor András arról, hogy ki az ő főnöke, illetve hogy hol van az ő helye a hatalommegosztás rendszerében. A z egyik képviselő, Font Sándor az MNB elnökének pökhendiségét kérte ki magának.

A legmeglepőbb mégis a jobbikos Nyikos László bizottsági elnök hozzászólása volt. Ő azt vetette a kormánypártok szemére, hogy egy jól megkomponált eljárás zajlik a szeme előtt. Egy hibakereső szemléletű jelentésről van szó, az egész procedúra nem meghallgatás valójában, hanem tetemre hívás - állította. "Ez méltatlan az Országgyűléshez" - fogalmazta meg Nyikos.