Nagyot virított az Aegon

Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott ma az Aegon a vártnál kedvezőbb negyedéves gyorsjelentésére, de ugyanígy jó hírként értékelhették a befektetők, hogy a biztosító legnagyobb részvényese lemondott a kiemelt elbánást biztosító részvényeiről.
Vágólapra másolva!

5,1 százalékos emelkedéssel zárt az Aegon az amszterdami tőzsdén, miután a holland biztosító nemcsak erőteljes negyedévről számolt be, de azt is bejelentette, hogy bevonja az egyik nagybefektető birtokában lévő elsőbbségi részvényeket. A társaság eredményét egyfelől a befektetéseken elkönyvelt nyereség, másfelől pedig az átszervezési költségek csökkenése hajtotta.

A nettó profit az elemzők által várt 381 millió euró helyett 422 millió euró volt a negyedik negyedévben, ami 13 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi 373 millió eurós szintről. A befektetett tőkén elkönyvelt eredmények hatását kiszűrő profit 447 millió euró volt, szemben a 437 millió eurós várakozásokkal.

A cég emellett megállapodott legnagyobb részvényesével, a Vereniging Aegonnal, hogy az utóbbi birtokában lévő elsőbbségi részvényeket törzsrészvényekért és készpénzért visszavásárolja, és ezt a részvényosztályt meg is szünteti, így lényegesen áttekinthetőbbé téve a biztosító tőkeszerkezetét. A törzsrészvényesek így annak örülhetnek, hogy a kikerül a sorban előlük egy kiemelt jogokat biztosító részvényosztály.

A menedzsment javaslata szerint a társaság 11 centes osztalékot fizethet a 2012-es üzleti év után, ami 10 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korább 10 centhez képest.

Az Aegon a mai szárnyalással nemcsak, hogy visszatért a fontos 5 eurós támasza fölé, de sikerült új lokális csúcsot is ütnie 5,2 euró felett. Utoljára 2011 májusában járt ilyen magasságokban az árfolyam, ami technikailag is vonzóvá teszi a részvény grafikonját, bár nem biztos, hogy az elmúlt napokban látott őrült szárnyalás után bölcs dolog lenne kapkodva beszállni.

Aegon (Amszterdam)