Alaposan megcibálták a forintot

Vágólapra másolva!
Egészen tekintélyes hullámvasutat írt le késő délután a forint az euróval szemben, és ugyan valamelyest lejjebb tudott kúszni az árfolyam a napi csúcsról, a forint így is látható gyengüléssel fejezi be a hét utolsó kereskedési napját.
Vágólapra másolva!

A kora esti órákban napi mélypontjára esett a forint az euróval szemben, a jegyzések egészen 292,7 fölé kúsztak 6 óra után, a feltehetően már alacsonyabb forgalmú esti kereskedésben. Kicsit vissza tudott ugyan korrigálni, de így is igen tekintélyes hullámot írt le az euró-forint árfolyam, alig két órán belül érte el napi csúcsát (az euró-forint árfolyam szempontjából mélypontját) 291,4-nél és a napi mélypontot (a grafikonon csúcsot) 292,8 közelében.

EURUSD (1 perces)

A napi elmozdulás még így is lényegesen kisebb azonban, mint amit a tegnapi, gyenge GDP-adat után kialakult gyors gyengülésben láttunk. Ma nem is látott napvilágot a forint piacát igazán meghatározó hír, a befektetők még a tegnapi GDP-adatot emésztgethették, és talán Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúja is adott némi rágódnivalót a piacnak.

A miniszterelnök a Kossuth Rádión arról beszélt, hogy az Európai Unió bizonyos költségvetési bevételekkel kapcsolatban kétségeinek adott hangot, vannak olyan tételek, amiben nincs egyetértés a kormánnyal. Orbán szerint a gazdaságpolitikának 2013-ban növekedést kell elérnie, ez most a legfontosabb feladat. Ezzel együtt a kormány elkötelezett, hogy ne az eladósodottság növelésével érje el a növekedés élénkülését. A kormányátalakítás kérdésére annyit mondott, nem tervez minisztercseréket a kormányban.

A hosszabb távú technikai képet a mai mozgás nem módosította, a forint folytatta azt a mozgását, amit a felpattanás a 290-es erőteljes támaszszintekről már előrejelzett tegnap. A kurzus ezzel tartósan megragadni látszik az 50 napos mozgóátlag felett is, ami - ahogy korábban írtuk - megnyitja a teret a további gyengülés előtt is.

EURUSD (napi grafikon)