Vágólapra másolva!
A kora délutáni amerikai munkaerőpiaci adatot jól fogadták a piacok annak ellenére, hogy első ránézésre az elemzői konszenzushoz képest gyengébb számokat tettek közzé. A meghatározó európai tőzsdeindexek 0,7-1,3 százalék körüli emelkedésre voltak képesek, viszont az olasz és a spanyol benchmarkok nem tudtak együtt mozogni a többiekkel. Az amerikai tőzsdéken optimista hangulat tapasztalható, 2007 óta először érte el a Dow Jones index a 14 000 pontos szintet. A kedvező piaci mozgásokon sokat segítettek a jó makrogazdasági adatok.A hazai parketten nem volt túl nagy a befektetők aktivitása, jócskán átlag alatti forgalmat produkáltak a piaci szereplők. A részvények közül csupán a Magyar Telekom próbálkozott a megindulással, 1,7 százalékos emelkedést tudott a nap végén felmutatni. A forint viszont meglovagolt egy hullámvasutat, 291,5 körüli szintre erősödött az euró ellenében a nap közben elért 293,2 körüli magasságok után.
Vágólapra másolva!

Ugrándozott a forint

A nap elején egy kis gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, 293,2 fölé is eljutott az árfolyam, de a jó nemzetközi hangulat sokat segített abban, hogy 291,5 körüli szintre essen vissza EURHUF kurzus kora estére. A forint a héten hat hónapja nem látott erősödést mutatott az euró ellenében.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

A BUX index viszont kimaradt a buliból, 0,05 százalékot esett a benchmark. A BUX gyenge szereplésében a legnagyobb szerepet a Richter játszotta, közel 1 százalékot veszített az értékéből annak ellenére, hogy a vaklicittel kapcsolatban pozitív hírek jelentek ma meg.

Az OTP és a MOL a csütörtöki záróár környékén fejezte be a napot, miközben a Magyar Telekom 1,7 százalékot ugrott. Komolyabb hír nem jelent meg a telekompapírral kapcsolatban, vélhetően az osztalékrali folytatódott.

Forrás: [origo]

A régiós indexek közül a WIG20 volt a legjobb formában, a többiek viszont ma a gyengébbik formájukat mutatták.

Forrás: [origo]

Amerikai makroadatok segítették Európát

A spanyol IBEX-35 és az olasz FTSE/MIB nem tudta kivenni a részét a jó hangulatból, lényegesen alulteljesítették versenytársaikat. A belga, a francia és az angolt tőzsdeindexek viszont jó erőben voltak. A spanyol piac gyenge szereplésében közrejátszhatott az is, hogy a tőzsdei szabályozó hatóságok ismét engedélyezik a short ügyleteket.

Forrás: [origo]

Fontos bejelentést tett ma a Daimler. A német autógyártó a kínai BAIC Motorban vásárolt 12 százalékos részesedést 870 millió dollárért, amiért cserében még 2 igazgatósági helyet is kap a vállalat. A cég célja továbbra is az, hogy 2020-ra a világ legnagyobb luxusautógyártójává lépjen elő, emiatt fontos a terjeszkedés az egyik legfontosabb felvevőpiacon. A részvény először negatívan reagált a bejelentésekre, de nap vége felé közeledve összekapta magát.

Daimler napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

Ma debütált a frankfurti tőzsdén a LEG Immobilieningatlancég, mely végül a 44 eurós kibocsátási árhoz képest minimális csökkenést hozott össze az első napon, de a zárásra sikerült visszakúsznia 44 euróra. 7,8 millió darabos forgalom ért el első nap.

14 000 pontot ütött a Dow Jones, 2007 óta először jár itt

0,8-0,9 százalékos pluszok láthatók a kereskedés elején a tengerentúli tőzsdéken, melyben leginkább a kedvező makrogazdasági játszanak fontos szerepet. A Dow Jones index 2007 óta először érte el a 14 000 pontos szintet. Mind a tíz S&P 500 szektor növekedni tud, leginkább a távközlési és a pénzügyi papírokat kedvelik a befektetők. A közmű cégeket, illetve az energia szektor képviselőit most kevésbé szeretik.

Forrás: [origo]

Több fontosabb makrogazdasági adat is napvilágot látott a mai nap során az USA-ban. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 157 ezer fővel bővült januárban, miközben az elemzők 165 ezer fős adatot vártak, ráadásul a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékról 7,9 százalékra emelkedett. Összességében viszont pozitív, hogy a november és december során 127 ezer fővel korrigálták felfelé az adatokat.

A Michigani egyetem által készített fogyasztói bizalmi index is erős lett, 73,8 pontra emelkedett az index az előző havi 71,3 pontról január során. Mi több a Bloomberg konszenzusban szereplő 71,5 pontot is bőven sikerült túlszárnyalni. Az ISM beszerzési menedzserindex szintén jól sikerült, hiszen 53,1 pontra ugrott a decemberi 50,7 pontról, ami egyben megegyezett az elemzői várakozásokkal is.

Jó hírekről számoltak be az autógyártók is az USA-ban. A General Motors, a Ford, a Chrysler és a Toyota is vaskosan növelni tudta eladott autói számát, és további pozitív fejlemény, hogy a konszenzust is sikerült túlszárnyalniuk. A Ford és a GM papírjai is emelkedéssel reagáltak.

Forrás: [origo]

Gyorsjelentések terén ugyan az elmúlt napokhoz képest kisebb volt a sürgés-forgás, ugyanakkor a két legnagyobb amerikai olajcég, az Exxon Mobil és a Chevron is beszámolt előző negyedéves teljesítményéről. Az előbbi társaság beszámolója csak árbevétel soron múlt alul a konszenzust, míg a másik vállalat esetében sem az árbevétel, sem a profit nem lett túl jó. Ennek ellenére felemásan állnak a részvények, az Exxon emelkedik, a Chevron viszont esik.

Hatalmas ugrással indította az első kereskedési napját a Pfizer leányvállalata, a Zoetis. Az állatgyógyászati szereket gyártó cég 26 dolláros áron 86,1 millió részvényt adott el IPO keretében, a papír nyitáskor viszont 31,5 dolláron nyitott.