Tépik az OTP-t, már 4 százalékot ugrott a papír!

ew
Vágólapra másolva!
A nap első felében ugyan a MOL-ról szóltak a hírek, és meg is ütötték a papírt, de nemcsak negatív mozgásokat lehet ma látni. Az OTP-re érkezett egy pozitív vélemény a Morgan Stanleytől, részvény már 4 százalékos pluszban mozog, kora délután lódult meg a papír. Ugyan a régiós bankok közül többen jól szerepelnek ma, az OTP ettől függetlenül az élmezőnyben foglal helyet.
Vágólapra másolva!

Ellentétesen mozognak a legnagyobb budapesti részvények

A MOL részvényesek számára meglehetősen szomorúan indult a mai kereskedés, hiszen tegnap az olajtársaság egyik nagytulajdonosa, az arab Dana Gas bejelentette, hogy eladja a meglévő 3 százalékos pakkjának egy részét. Kora délelőtt derült ki az eladási ár: 17 515 forinton, a tegnapi záróárhoz képest 5,5 százalékos diszkont mellett sikerült értékesíteni a részvényeket. A MOL papírjai a nap során folyamatosan nyomás alatt voltak 3-4 százalékos mínuszban is mozogtak.

Az OTP csendesen indította a napot, egy ideig a 4600 forintos szint alatt mozgott, majd sikerült átlendülnie az akadályon. Érkezett egy pozitív vélemény is az OTP-vel kapcsolatban, a Morgan Stanley felülsúlyozásra javasolja a részvényt 5400 forintos célárfolyam mellett. Ez a jelenlegi szintekről nagyjából 15 százalékos felértékelődési potenciált jelent. Korábban 4600 forintos célára volt az elemzőnek.

A régióban is vitézkedik az OTP

Összességében nincs rossz hangulat ma a régiós bankszektorban, az Erste és a Raiffeisen is szép növekedésre képes, az OTP a rangsorban a második helyet tudja elfoglalni. A lengyel bankok viszont picit gyengének tűnnek, de nem láthatók aggasztó kilengések.

Forrás: [origo]

Az elmúlt 12 hónap során sokáig együtt mozogtak a régió legnagyobb bankjai, de az elmúlt 2-2,5 hónap során az Erste az élre tört annak ellenére, hogy komoly lemaradásban volt. Az utóbbi napokban viszont nem volt jó erőben az osztrák pénzintézet, még egy vaskos leírást is bejelentett, és az árfolyam visszakorrigált a mezőny többi tagjához. Az OTP ugyan még a második az egyéves, nagyjából 15 százalékos emelkedésével, de már nincs messze attól, hogy befogja az éllovas Erstét.

Forrás: [origo]

Ismét a lokális csúcsot vette célba

Január második felében nagy lendülettel ugrott a 4400 forintos szint fölé az OTP kurzusa, mely a Bollinger-szalagot is elkezdte megtolni az északi irány felé, ami a papír erejét jól mutatja. A részvény ugyan az elmúlt hetekben inkább oldalazgatott, de a 20 napos mozgóátlagról most mintha megindult volna újra a csúcshódítás felé.

Amennyiben sikeres lesz a megindulás, úgy komoly tér nyílhat meg az OTP előtt. A grafikon szerint nem zárhatjuk ki azt sem, hogy előbb-utóbb 5-sel kezdődik majd a részvény árfolyama.

Az indikátorok felemás képet mutatnak. Az MACD eladási szignált jelez, miközben az RSI már csak hajszálnyira van a csökkenő trendvonal megtörésétől.

OTP Bank napi grafikon

Forrás: [origo]

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.