Heves mozgások az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Rövid életű, ám annál intenzívebb korrekción van túl az árupiac. A legtöbb termék tegnap délelőtt érte el a mélypontját, majd egy éles fordulóval emelkedni kezdett, amely izmosodás ma délelőtt is tart. A mozgás követte a részvénypiacok hangulatváltozását, az európai piacok ma már mind emelkedni tudnak. A bezuhanás fő katalizátora a keddi Fed jegyzőkönyv publikálása és az azt követő dollárerősödés mellett egy fedezeti alap likvidálásával kapcsolatos pletykák voltak, de a kezdeti sokk oldódni látszik.
Vágólapra másolva!

Az ötnapos folyamatos áresés igen túladott szintre lökte az arany árfolyamát, így az 1560 dolláros szint környékén visszatértek a vevők a piacra, és ma délelőttre 20 dollárral feljebb került a kurzus. A sárga fém még így is 100 dollárral van lejjebb, mint két hete, ráadásul továbbra is a kritikus szintek alatt, egy csökkenő csatornában. Ráfér a konszolidáció, könnyen feljebb kúszhat az árfolyam, de a középtávú kilátásai továbbra sem túl rózsásak.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A legnagyobb leszúrók az arany mellett a brent, a WTI crude, a platina, palládium és az ezüst voltak. Masszívan tartja magát a pletyka a piacokon, hogy a mozgások intenzitása mögött egy nagy Hedge Fund kényszerlikvidálásai álltak. A piac az ilyen hírekre hevesen szokott reagálni, mivel félő egy láncreakció kialakulása, ami hatalmas áresésekkel járhat. Az európai kereskedés képe most azt mutatja, hogy múlóban a nyomás, de nem lehet kizárni további heves mozgásokat.

A pánik erejét jól mutatja a palládium esete: tegnap délelőtt 708 dollárig lökték le, de ma délelőtt már a szerdai záró szint környékén, 738 dolláron jár. Kell még pár kereskedési nap amíg világosan látunk, addig is nem árt az óvatosság, bármikor megbolydulhatnak ismét az idegessé vált piacok.

Palládium árfolyama

Forrás: [origo]

Nem tartott sokáig a cukor visszapattanása, tegnap már ismét 18 cent alatt járt az árfolyam. A kurzust továbbra is az óriási brazil termés és a globális kínálati fölösleg tartja nyomás alatt. A gyapot is veszített értékéből 1,5 százalékot, de izmosodott az arabica kávé, a kakaó és a narancslé is.

Cukor árfolyama

Forrás: [origo]