180 milliós kötés a PannErgyben - Ennyi volt a Lazarus?

Vágólapra másolva!
Az imént hatalmas, 615 ezer darabos kötés történt a PannErgy piacán 294 forintos árfolyam, egyetlen átkötés keretében a társaság 2,9 százalékát kitevő részvénycsomag cserélt gazdát.
Vágólapra másolva!

615 ezer darabos átkötés történt az imént a PannErgy piacán 294 forintos árfolyamon. Ez a mennyiség a cég részvényeinek 2,9 százaléka, és egyébként kísértetiesen megegyezik a pakk nagysága a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. ma reggeli közleményében szereplő határidős pozíciók nagyságával.

A reggeli hírek alapján a Lazarus még 246 kontraktusnyi (azaz épp 615 ezer részvénynek megfelelő) határidős pozícióval rendelkezett a tegnapi kényszerlikvidálás után, viszont arra figyelmezetett, hogy további kényszerértékesítések várhatók. Elképzelhető, hogy a likvidálás megtörént, és egyúttal a befektetési szolgáltató talált vevőt a közel 181 millió forint értékű részvénycsomagra, amit így egyben átkötöttek. Ha valóban kényszerlikvidálás történt, akkor erről még a holnapi kereskedés előtt hivatalos tájékoztatást kell kapjunk a cégtől.

Valószínűleg likvidálták a Lazarus határidős pozícióit

Brókerkörökből származó információink szerint az átkötésnek mind az eladói, mind a vevői oldalán az OTP, mint befektetési szolgáltató állt, ami tovább erősíti a gyanút, hogy valóban a Lazarus pakkjáról van szó, hiszen az elmúlt hetekben a határidős pozíciókhoz kötődő kényszerlikvidálások is az OTP-nél történtek (az OTP ebben az esetben csupán a Lazarus befektetési szolgáltatójaként vesz részt az ügyletekben). Új elemként ugyanakkor éppen tegnap kiderült, hogy a Lazarus hitellel érintett, óvadékkal terhelt PannErgy részvényeit az Erste is elkezdte kényszerlikvidálni, valószínűleg hasonló okoknál fogva, mint ami miatt a határidős pozíciókat is zárja a másik szolgáltató.

Január vége óta a társaság egyik nagytulajdonosának számító Lazarus Zrt. már nem tudta tovább finanszírozni a jelentős veszteségeket felhalmozó határidős vételi pozícióit, így kényszereladásokkal jelentkezett a piacon. Mostanra egészen a 300 forintos szintekig süllyedt az árfolyam, a társaság nagytulajdonosa felőli nyomás azonban továbbra sem enyhül. Bokorovics Balázs, a PannErgy elnöke és egyben a Lazarus vezérigazgatója az Investor.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy ha a Lazarus rendkívüli közgyűlése úgy dönt, hogy nem finanszírozza tovább a veszteséges pozíciókat, akkor akár csődvédelembe is menekülhet a cég.

Tegyük hozzá, hogy ahogy a helyzet kinéz, mire sor kerülne erre a találkozóra, lehet, hogy nem is lesz már pozíció, amiről döntést kell hozni.

Mit hozhat ez a hír?

Mivel nem tudjuk, hogy a hatalmas átkötés vételi oldalán ki állt, nehéz megítélni az ügylet jövőbeli következményeit. Elég valószínűnek tűnik, hogy a Lazarus pakkjáról van szó, de a másik oldalon ugyanúgy állhat a mélyre esett árfolyam miatt érdeklődő intézményi befektető, mint a PannErgy jelenlegi tulajdonosi köréből valaki, és sorolni lehetne még a lehetséges forgatókönyveket. A nagy kötés ezzel együtt jelentheti, hogy a Lazarus likvidálásaiból származó eladói nyomás feloldódik a piacon, feltéve, hogy a vevői oldalon álló fél nem tervezi rövid időn belül a megszerzett részvények részleges vagy teljes értékesítését a piacon.

Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy az Ersténél még jelentős számú részvényre várhat likvidálás. A Lazarus a kényszereladások elindulása előtt 9,62 százalékos tulajdonos volt a PannErgyben, de nem tudni, hogy ennek a részesedésnek mekkora része található például az Erste befektetési szolgáltatójánál, és vajon ennek a pakknak mekkora részét érinti az a hitel, ami miatt a hét elején itt is elkezdte a pozíciókat leépíteni a befektetési szolgáltató.

PannErgy (napi grafikon)