Harmadával esett a BNP Paribas profitja

Vágólapra másolva!
Egyharmadával zuhant a francia bankóriás BNP Paribas profitja a negyedik negyedévben. A jelentős visszaesésért az olasz leányvállalatnál elkönyvelt goodwill leírások és a saját hiteleket terhelő leírások okolhatók. Pozitív viszont az a hír, mely szerint az osztalékát így is növeli a társaság 1,5 euróra, illetve két számjegyű növekedéssel számol az ázsiai régióban. A piaci reakció az utóbbi tényezők miatt pozitív. 
Vágólapra másolva!

A ma reggel közzétett negyedéves jelentésében a BNP Pariba 514 millió eurós nyereségről számolt be, ami 33 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest, illetve bődületes mértékben, 44 százalékkal elmarad a Bloomberg által összegyűjtött elemzői előrejelzéstől.

Forrás: [origo]

Mi volt a ludas?

Az elemzők vélhetően azért tévedtek szokatlanul nagyot, mert nem számítottak arra a 345 millió eurós leírásra, amit az olasz leányvállalatánál könyvelt el a Franciaország legnagyobb bankja. Amennyiben ezt az egyszeri tételt belekalkuláljuk az elemzői konszenzusba, még akkor is 11 százalékkal magasabb profitvárakozás adódik, így elmondható, hogy a publikált számok mindenképpen csalódást jelentenek.

Goodwill: A goodwill vállalatfelvásárlásokhoz köthető számviteli fogalom, ami azt hivatott mutatni, hogy a felvásárlás során mennyivel fizettek többet a célpont társaság nettó eszközértékéhez képest.



A goodwill leírás beleillik abba a képbe, ami a Credit Agricole 2,68 milliárd eurós goodwill leírásával kezdődött február elején és a Societe Generale tegnapi közel 400 milliós leírásával folytatódott.

További 286 milliós veszteséget számolt el a bank a saját hiteleinek átértékelését követően, ami szintén jelentős eltérés a tavaly elkönyvelt 390 millió eurós nyereséghez képest.

Hitelek átértékelése: A bankok a hitelállományuk átértékelésekor azt vizsgálják, hogy az aktuális piaci viszonyokat figyelembe véve milyen értéken tudnák visszavásárolni a hiteleiket.



Az osztalék ennek ellenére növekedhet 1,5 euróra a korábbi 1,2 euróhoz képest.

A társaság vállalati és befektetési banki divíziója 266 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el a tavalyi 46 millióhoz képest, viszont az elemzők ennél is sokkal jobb, 524 millió eurós értékre számítottak. Az eltérés egyik oka az a 206 milliós céltartalék képzés lehet, amit a bank kommentárja szerint "egy bizonyos hitel" miatt különítettek el.

A közepes és nagy vállalati ügyfelektől gyűjtött betétek 18 százalékkal növekedtek, és a bank menedzsmentje szerint a betétgyűjtés ebben a szegmensben továbbra is a társaság fő céljai között szerepel.

Tervek

A bank vezetése bejelentette, hogy három év alatt 2 milliárd euró költségmegtakarítást szeretne elérni, azonban ennek ellenére nagyjából 1300 embert szeretnének felvenni a bank ázsiai vállalati és befektetési banki egységeihez. Ez a létszám nagyjából ellensúlyozhatja a tavalyi 1400 fős leépítést.

A régióban jelenleg 8000 főt foglalkoztat a BNP, és a tervezett létszámnöveléssel párhuzamosan 12 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak.

Árfolyamalakulás

A tavalyi év során a BNP részvényárfolyama 34 százalékot emelkedett a tőzsdén, jelentősen felülmúlva a Bloomberg európai bankokat és pénzügyi cégeket tömörítő indexének 14 százalékos növekedését.

A bankpapír 2-3 százalék közötti emelkedéssel reagált ma reggel, melynek hátterében vélhetően az osztalékemelés, és a társaság ázsiai kilátásai állnak. Továbbá a befektetők a negyedik negyedévben elkönyvelt leírások után vélhetően arra számítanak, hogy a csontvázak már kikerültek a szekrényből és így tiszta lappal vágott neki az idei évnek a bankóriás.

Forrás: [origo]