Ha nincs bankhitel, jó lesz a bilaterális befektetés is

Vágólapra másolva!
Eljött az aktív cselekvés ideje: a magyarországi cégeknek alternatív források felé is nyitniuk kell a szűkülő bankhitelek mellett. A vállalatok finanszírozási problémáira megoldást jelenthetnek a bilaterális befektetések vagy a kötvénykibocsátások.
Vágólapra másolva!

"A válságon, és annak hatásain való elmélkedés ideje lejárt. A 2008 óta eltelt időszak új szabályokat és üzleti környezetet hozott. Azt, hogy a válság okozta megváltozott szabályok meddig lesznek érvényesek, nem tudjuk, de az biztos, hogy a piaci szereplőknek addig is ebben az üzleti környezetben kell érvényesülniük. A vállalkozásoknak tovább kell működni, beruházni és növekedni, mert ha ezt nem teszik, versenyhátrányba kerülhetnek" - mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

Magyarországon a rendszerváltást követően kialakult univerzális bankrendszernek köszönhetően mind a lakossági, mind a vállalati oldal számára a bankok váltak az elsődleges, és szinte kizárólagos pénzügyi forrássá. Azonban a globális pénzügyi válság következtében történt forráskivonások, továbbá a gyenge gazdasági növekedési kilátások, a növekvő szabályozói kockázatok, valamint a szigorodó adókörnyezet miatt mind itthon, mind a régióban az elérhető banki hitelek jelentős mértékben beszűkültek, így a vállalatoknak új források irányába is el kell mozdulniuk.

A hazai piac is számos ilyen alternatív hitellehetőséget tartogat a vállalatvezetők számára befektetések, nem intézményi kölcsönök, illetve kötvénykibocsátás formájában.

A beruházás méretétől függetlenül elérhető bilaterális befektetések és az úgynevezett family office-ok, magánbefektetők által nyújtott kölcsönök vitathatatlan előnye a felek közötti közvetlen kapcsolat. A rugalmas feltételrendszerek mentén kialakított megállapodásokban nem sérülnek az érdekek, hiszen azok egyéni egyeztetések eredményei.

A kötvénykibocsátás jelenleg kiaknázatlan terület a vállalatok számára. Ez a szektor hazánkban még kevésbé kiforrott, mint a környező országokban, ám ha a cégvezetők felismerik az ebben rejlő lehetőségeket, jelentősen javíthatják finanszírozási helyzetüket. Emellett a kockázati- és magántőke társaságok is folyamatosan keresik a befektetési lehetőségeket Magyarországon.

A tulajdonosoknak és cégvezetőknek azonban fontos szem előtt tartani, hogy akármelyik irányba is indulnak, a vállalat felkészítése, értékelése, megalapozott üzleti terv készítése nélkül nem lehet ezeket a folyamatokat elindítani. További kihívást jelent a potenciális befektetők és finanszírozók felkutatása, valamint az egyes megállapodásokhoz kapcsolódó tranzakciós struktúra kidolgozása.