Elgyengült a forint

Vágólapra másolva!
Határozott, bár nem horrorisztikus gyengülésbe fogott ma a forint, a jegyzések reggel még 291,5 körül mozogtak az euróval szemben, estére azonban már 293 fölé emelkedett az euró-forint árfolyam. Dráma, piacmozgató hír nem látott napvilágot, a forint a régiós piaci hangulatot tükrözte ma vissza.
Vágólapra másolva!

A pénteki békés oldalazást ma határozottabbnak tűnő gyengülés váltotta fel a forint piacán, az euróval szembeni jegyzések a reggeli, 291,5 közeli mélypontról egészen 293,7 közelébe emelkedtek. A mintegy 2 forintos gyengülés persze nem nevezhető drámainak, de egyértelműen kilépett ezzel a forint a múlt pénteki szűk sávból.

EURHUF (1 perces grafikon)

A forint számára igazán piacmozgató hatású hír nem látott napvilágot. A Népszabadság értesülései arról, hogy Orbán Viktor véglegesen lezárhatja az IMF-tárgyalás ügyét, nem hatott meglepetésként, így a forint piacán sem hagyott nyomot. Érdemes még kiemelni a vártnál gyengébb kereslet mellett lezajlott diszkontkincstárjegy aukciót, a hathetes lejáratú értékpapírokból az ÁKK a tervezett 50 milliárd forint helyett csupán 40 milliárdért értékesített, bár az aukciós átlaghozam csökkent valamelyest az egy hónappal ezelőtti hasonló tranzakcióhoz képest.

Jól látszik a régiós összevetésből is, hogy nem kifejezetten magyar hírekkel kapcsolatos a gyengülés, hiszen a többi régiós devizával szinte teljesen párhuzamosan zajlott a mai gyengülés. A legnagyobbat napon belül a zloty veszítette értékéből, de estére fej-fej mellett haladnak a forinttal (a reggeli nyitószintekhez képest).

A forint ezzel kicsit visszakorrigál a múlt hét második felében látott erősödésből, de még el sem érte annak a trendcsatornának az alsó szélét, amelyből a kormány meglepően higgadt és visszafogott kommentárjai nyomán kilépett. A technikai kép nem változott számottevően, a lényeges támaszszint továbbra is 290-nél található, ha kicsit jobbra fordul a hangulat, akkor nem elképzelhetetlen, hogy ezt a szintet is teszteli majd az árfolyam. Felfelé a trendcsatorna alsó széle lehet lényeges 295 felett.

EURHUF (napi grafikon)