Gyengén alakult a tartós cikkek rendelésállománya az USA-ban

Vágólapra másolva!
Kellemetlen meglepetést okozott a januári tartós cikkek rendelésállománya, mely a várt 4,8 százalék helyett 5,2 százalékkal csökkent januárban az USA-ban az amerikai kereskedelmi minisztérium közlése szerint.
Vágólapra másolva!

A vártnál nagyobb visszaesést mutatott a januári tartós cikkek rendelésállománya, mely 5,2 százalékkal csökkent a decemberi értékhez képest. Az elemzők 4,8 százalékos zsugorodást vártak. Az előző havi 4,6 százalékos növekedésről árulkodó adatot 3,7 százalékra módosították. A gyenge adat elsősorban a kereskedelmi célú és hadiipari repülőgépek megrendelésének visszaesésével magyarázható a kereskedelmi tárca közlése szerint.

Ezt bizonyítja, hogy a különböző tételektől tisztított indexek bontás szerint bővülésről árulkodnak, például a szállító és fuvarozási szektor adatai nélküli index 1,9 százalékkal emelkedett, ami az utóbbi egy év legnagyobb havi bővülését mutatja. Az erre vonatkozó elemzői konszenzus 0,2 százalékos növekedésre vonatkozott. Ezen túl a gépek iránti megrendelések is 13,5 százalékkal nőttek januárban, habár az autók iránti kereslet stagnált, míg a számítógépeké visszaesett.

Az alapvető tőkejavak iránti kereslet szintén erős volt 6,3 százalékos növekedésével, ami a magánszektor befektetési aktivitásának bővülésről árulkodott. Ez 2011 decembere óta a legnagyobb havi emelkedésnek felel meg.

Forrás: [origo]