Por került a csodabank gépezetébe?

Vágólapra másolva!
Nem számítanak túl jó negyedik negyedéves teljesítményre az Alior Banktól az elemzők, várakozásaik szerint veszteséges lehetett a negyedév. Mindennek ellenére profittal zárulhat 2012 a bank számára, sőt, a 2011-es nyereséget is sikerülhet felülmúlni. Hiába lesz gyenge a negyedév a szakértők továbbra is jelentős növekedési potenciált látnak a papírban, amire egy régiós nagybank tulajdonossá válása is pozitívan hathat.
Vágólapra másolva!

A lengyel PAP hírügynökség összegyűjtötte a varsói parketten decemberben debütáló Alior Bank negyedik negyedéves számaira vonatkozó elemzői előrejelzéseket. Ezek alapján nem teljesített túl fényesen az elmúlt években hatalmas növekedést produkáló pénzintézet, igaz, még az összes elemző nem adta le várakozásait. A Bloomberg adatai szerint eddig 7 elemző fogalmazott meg ajánlást a bankpapírra, míg a jelenlegi konszenzus 4 elemű. A tényadatokat várhatóan március 7-én teszi közzé a pénzintézet.

Forrás: [origo]

A legfrissebb konszenzus szerint a bank 25 millió zlotys veszteséget ért el 2012 negyedik negyedévében, ami nem túl jó jel az előző negyedévek nyereségeit követően. Ennek ellenére továbbra is impozáns teljesítményt mutat a 2008-ban alapított Alior. A 2009-es és 2010-es veszteséget követően 2011-ben 152 millió zlotys nyereséget ért el, amit tavaly már szeptemberig megdöntött 223 millió zlotys profitjával. Ha ehhez hozzáadjuk az elemzői várakozást, még akkor is magasabb lehet az éves eredmény, mint egy évvel korábban.

Forrás: [origo]

A gyenge negyedév ellenére azonban az elemzők továbbra is bíznak az Aliorban, az elemzők rendre vételi, illetve felülsúlyozási ajánlást fogalmaztak meg a részvényre. A Bloomberg adatai szerint jelenleg 93,51 zloty a konszenzus célárfolyam, ami a tegnapi 70 zlotys záróárral számolva 33 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Forrás: [origo]

Sajtóértesülések szerint a régió nagyobb bankjai is érdeklődni kezdtek az Alior iránt, mint potenciális terjeszkedési célpont, ami annak tudható be, hogy nagytulajdonosa, az olasz Carlo Tassara az év végéig legalább egy 30 százalékos pakkot szeretne értékesíteni. Az ügylet lebonyolításához a svájci UBS-t bízta meg. Az Il Sole szerint a Sberbank lehet az egyik vevő, míg a KBC bankelemzője szerint az osztrák Erste Group Bank, a francia BNP Paribas és az olasz Intesa Sanpaolo neve merülhet fel vásárlóként. Az Erste esetében illene is a terjeszkedési tervekbe az Alior Bank megvétele, hiszen Andreas Treichl még egy január végi interjúban kifejtette, hogy lengyel, illetve szerb akvizícióban gondolkodnak.

A kedvező elemzői vélemények és intézményi érdeklődés ellenére a bankpapír kurzusának emelkedése január vége felé megbicsaklott a történelmi csúcs közelében. Igaz, azt is érdemes hozzátenni, hogy előtte igen rövid idő alatt produkált jelentős növekedést.

Az Alior Bank árfolyama (Varsó)

Forrás: [origo]