Arany? Nem! Platina? Igen!

Vágólapra másolva!
Enyhén emelkedett a Standard & Poor's GSCI árupiacokat követő indexe szerdán. Erősödött a brent, a platina, a palládium, a narancslé és a cukor, esett viszont az arany, a WTI crude és mindhárom meghatározó gabona.
Vágólapra másolva!

Második napja emelkedik a platina, 17 hónapos csúcsára emelve az utóbbi időben értékéből vesztő aranyhoz mért prémiumát. A világ harmadik legnagyobb kitermelőjétől érkeztek kínálatot szűkítő hírek: Zimbabwe visszavesz a Zimplats Holding Ltd.-től 69 ezer hektár területet, amelyet később más bányatársaságoknak kíván eladni. Egy uncia platina 1,0515 uncia aranyat ér, amire utoljára 2011 augusztusában volt példa. A platina ráadásul fontos szintek közelébe jutott, egy éve és tavaly szeptemberben is alig magasabb szintekről fordult vissza az árfolyam, ha most sikerül áttörni 1740 fölé, lehetőleg nagy forgalommal és a heti zárásban is, akkor megnyílik az út egészen az előző csúcs, az 1918 dollár irányába.

Platina árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A palládium már előrébb jár, kitört a platinával egy időben elért két lokális csúcsa fölé, és már menetel a szintén 2011-ben elért magasságok irányába.

Palládium árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Egészen más pályán mozog továbbra is az arany. Nemhogy nem támadja az előző csúcsait, hanem egyre inkább az eladók túlsúlyától szenved az árfolyam. A platina és a palládium 50-60 százaléka ipari felhasználásra kerül, elsősorban a globális autóipari fellendüléssel járó keresletnövekedés fűti az árfolyamot. Az arany esetében elhanyagolható az ipari felhasználás, a pénzhelyettesítő és menekülődeviza szerepe viszont kevésbé érdekes ma, mint a válság legmélyebb bugyraiban.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Csökkent a WTI nyersolaj árfolyama az Energy Information Administration azon hírére, hogy az Egyesült Államok olajtermelése húsz éve nem látott szintre emelkedett. Sajnos a kínálati oldal bővülése csak a tengerentúli fogyasztóknak kedvez, az Európában meghatározó brent esetében éppen ellenkező irányú aggodalmak hajtják egyre feljebb az árfolyamokat. A brent 118 dollár fölé szökött, a spread pedig tovább bővült a két meghatározó olajtípus között.

Újabb 1,1 százalékkal került lejjebb a kukorica, ilyen hosszú ideig tartó folyamatos áresésre utoljára 1980 decemberében volt példa. Ugyanekkora mértékben esett a búza is, ezzel hét hónapos mélypontjára került. A szója is 1,1 százalékkal csökkent, a folyamatos áresés itt hatodik napja tart.

Folytatni tudta az emelkedést a narancslé árfolyama, a keddi óriási menetelést újabb 1,1 százalékkal sikerült megfejelni. A cukor viszont a két és fél éves mélypontjáról tudott visszatérni, 0,8 százalékos emelkedéssel 18,21-en zárt.

Szója árfolyama

Forrás: [origo]