Vágólapra másolva!
A vállalkozások és magánemberek fizetési kockázatai és fizetési morálja szempontjából a legrosszabbak közé tartozik Magyarország, rég elszakadtunk Közép-Európától - derült ki az Intrum Justitia követeléskezelő cégcsoport frissen elvégzett nemzetközi kutatásából. A magyar cégek nem is tesznek sokat az ellen, hogy csökkentsék az üzleti partnereik miatti veszteségeiket, amelyek pedig egyre növekednek. Ráadásul az állami szektor is rossz adós.
Vágólapra másolva!

Magyarország kockázati megítélése 2005 óta folyamatosan romlik, a magánszemélyek és a cégek fizetési morálja tekintetében az ország leszakadt a kelet-közép-európai régiótól, és a balkáni, illetve mediterrán országokkal együtt a legrosszabb kategóriába tartozik - derült ki az Intrum Justitia követeléskezelő és behajtó cég tanulmányából.

A kutatás részét képező Európai Fizetési Kockázati Index, amelynek eredményeit 28 ország adataira támaszkodva állítják össze, a különböző gazdaságok, régiók és szektorok összehasonlítása alapján vizsgálja a régióra jellemző fizetési szokásokat és az ehhez kapcsolódó változásokat. Az index értéke Magyarország esetében 170 pont (a 200-as érték kvázi a csőddel egyenértékű), Görögország, Dél-Kelet-Európa és a spanyol félsziget rendelkezik ilyen mutatóval.

Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója elmondta, a magyar vállalatok együtt élnek azzal a helyzettel, hogy üzleti parnereik késve vagy esetleg nem is fizetnek, és nem fordítanak kellő figyelmet a követeléskezelésre. Árbevételük 3,5 százalékát így kénytelenek veszteségként leírni (2008-ban még csak 2,7 százalékos volt ez az arány). Magyarországon elsősorban a multik alkalmaznak követeléskezelőket, az ő vállalati kultúrájukba már beépült ez a szolgáltatás.

A vezérigazgató szerint a kormány által már beharangozott törvényi változások, mint például a lánctartozások megszüntetésére irányuló törekvés segítheti a fizetési morál javulását, de megjegyezte azt is, hogy az állami cégek, önkormányzatok szintén hajlamosak a késve fizetésre. "Ez nem magyar sajátosság, az állami szektor Európa-szerte a legrosszabb adós" - tette hozzá.