Dollármilliárdokért nyúl ketchupba a legendás befektető

Vágólapra másolva!
28 milliárd dollárért vásárolhatja fel a a Berkshire Hathaway a világhírű ketchupgyártót, a H.J. Heinzet. Ez a világ legnagyobb hasonló vállalatfelvásárlási ügylete az élelmiszeriparban. A Heinz árfolyama 21 százalékot ugrott a tegnapi záróárhoz képest a felvásárlás hírére.
Vágólapra másolva!

Összesen 28 milliárd dollárért felvásárolja a leginkább a ketchupjairól híres H.J. Heinz élelmiszeripari céget Warren Buffett befektetési vállalat, a Berkshire Hathaway. A legendás befektető cégének partnere a 3G Capital nevű brazil kockázati tőke társaság lesz a hatalmas kivásárlásban, amely a valaha volt legnagyobb hasonló ügylet lehet az élelmiszeriparban. A 3G Capitalnak ezzel együtt van már tapasztalata a hasonló volumenű ügyletekben, hiszen ez a cég vásárolta fel korábban a Burger Kinget is.

A Heinzet Magyarországon főként az ikonikus ketchupról ismerhetjük, de a cég számos egyéb, jellemzően az Egyesült Államokban forgalmazott élelmiszermárka tulajdonosa. Bevételének túlnyomó része az említett szószokból és készételekből származik. A legutóbbi, novemberben közzétett gyorsjelentésében a cég az ázsiai piacon mutatott jelentős bővülést, a pozitív meglepetésre az árfolyam akkor több mint 20 százalékos ugrással reagált. Elképzelhető, hogy ez a növekedési potenciál keltette fel az "omahai bölcs" néven elhíresült Warren Buffett figyelmét is.

A Heinz árfolyama 19,8 százalékot ugrott a hírre, mivel a 72,5 dolláros felvásárlási ár 20 százalékos prémiumot jelent a tegnapi záróárhoz képest. Érdekes fejlemény, hogy a nyitás előtti kereskedésben volt pillanat, amikor az ajánlati ár felett, 72,6 dolláron is gazdát cseréltek részvényeket, ami arra utalhat, hogy lesznek befektetők, akik még magasabb ajánlati árat is megpróbálnak kisajtolni a felvásárlókból.

H.J. Heinz (napi grafikon)

Forrás: [origo]

Pedig a Heinz nem tűnik kifejezetten olcsónak a felvásárlási árral, a befektetők meggyőzésére szolgáló prémiummal együtt már hajszálnyival túlértékeltnek tűnik a cég a közvetlen versenytársakból összeállított összehasonlító csoporthoz képest. Érdemes hozzátenni, hogy az ajánlattétel előtti árfolyam alapján hasonló mértékű alulértékeltség rajzolódott ki a versenytársakhoz képest.

A cég előretekintő P/E rátája, ami az összehasonlító részvényértékelés egyik leggyakrabban használt mutatószáma, tartósan a szélesebb részvénypiacokat megtestesítő S&P500 indexé felett mozgott az elmúlt években. Ezek alapján nem merészség talán kijelenteni, hogy az aktuális elemzői várakozásokhoz képest nem olcsó vétel a H.J. Heinz a Berkshire Hathaway számára.

Warren Buffett ugyanakkor messze földön híres a jó megérzéseiről, amivel a megfelelő pillanatban vásárol be bizonyos iparágak meghatározó vállalataiba. A mostani ajánlat arra utal, hogy az idős befektetési guru hosszú távon jelentős felértékelődési potenciált lát a szektorban, és ezen belül is a Heinz részvényeiben. Úgy tűnik tehát, hogy Warren Buffett túlságosan visszafogottnak találja az elemzői várakozásokat, ha pedig a cég valóban kiemelkedően teljesít majd az előttünk álló években, akkor a mostani értékeltség is inkább kedvezőnek mondható.