Cégfeldarabolásból profitálna a legendás befektető

Vágólapra másolva!
Az AngloGold Ashanti cég feldarabolásából profitálna a 2008-as válság idején meggazdagodott John Paulson. A bányavállalat legnagyobb tulajdonosa a dél-afrikai operációt leválasztaná a nem dél-afrikaitól, így a kettévágott cég összértéke akár 68 százalékkal nagyobb lenne. Az egyik rész osztalékpapírként, a másik pedig növekedési részvényként működhetne.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika legnagyobb aranybányacége, az AngloGold Ashanti vállalat feldarabolását szeretné elérni a társaság legnagyobb befektetője, John Paulson. A legendás hedge fund guru, aki a 2008-as ingatlanpiaci összeomláson dollármilliárdokat keresett ügyfeleinek úgy véli, ha az AngloGold dél-afrikai operációját szétválasztanák a nem dél-afrikai üzletágaktól, akkor a feldarabolt cégek összértéke 68 százalékkal lenne magasabb.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.



Az elképzelés szerint a dél-afrikai egység inkább az osztalékfizetésre koncentrálna, míg a nem Dél-Afrikában található érdekeltségek főként a növekedésre fókuszálna.

Nem az AngloGold Ashanti az egyetlen olyan bányacég, mely a saját maga feldarabolását tervezi. A Gold Fields is hasonló terveket dédelget és érdekesség, hogy Paulson ugyanúgy tulajdonos a vállalatban.

John Paulson hedge fundja továbbra is bízik az aranyban és az aranybányászattal foglalkozó vállalatokban a jegybankok monetáris lazításai miatt, ami véleménye szerint komoly infláció gerjesztő hatással jár majd.

A guru még 2012 elején kezdett az aranyár felpattanására, illetve az eurózóna válságának mélyülésére spekulálni. A számítása nem igazán jött be, a fő alapja, az Advantage Plus Fund 19 százalékot veszített 2012-ben az értékéből, míg az aranyba fektető Gold Fund 25 százalékot zuhant.

Az AngloGold Ashanti papírjai mindenesetre jól teljesítettek pénteken, nagyjából 4,5 százalékot híztak a részvények.

AngloGold Ashanti árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]