Ezreket tesz lapátra a brit bankóriás - Boldogok a befektetők

Vágólapra másolva!
Több ezer munkahelyet szűntet meg a Barclays, amivel 1,7 milliárd dollár költségcsökkentést szeretne elérni. A tavalyi éves veszteség meghaladta az elemzői várakozásokat a Libor-botránnyal kapcsolatos költségek miatt, azonban a bejelentett stratégiai lépésekre pozitívan reagált a piac. A részvény árfolyama több mint 8 százalékot emelkedett kedden a hírre.
Vágólapra másolva!

3700 embert küld el ebben az évben a Barclays, amivel a brit bank 1,7 milliárd font költségmegtakarítást szeretne elérni. Az elbocsátások nagyjából fele-fele arányban érintik a befektetési és a kereskedelmi banki ágazatot. A Barclays által bejelentett létszámleépítés nem új keletű, az az egész bankrendszerre jellemző tendencia, és a Barclaysnál is több mint ezer állást megszűntettek a befektetési banki üzletágban.

A részvény végül 8,6 százalékos emelkedéssel zárt a hírekre, ami a legnagyobb napon belüli ugrás ebben az évben.

A világszerte 140 ezer embert foglalkoztató bank 2012-es jelentésében 1,04 milliárd fontos nettó veszteségről számolt be, aminek legfőbb oka az 1 milliárd fontos céltartalék elkülönítése volt ügyfélkompenzációra. A bank ugyanis . A Bloomberg elemzői csupán 307 milliós veszteséget vártak. Azonban a bank egyszeri tételekkel korrigált adózás előtti eredménye 7,05 milliárd font lett 2012-ben, 26%-kal magasabb éves szinten, ami összhangban van az elemzői előrejelzésekkel.

A tavaly augusztusban kinevezett vezérigazgató Antony Jenkins célja, hogy újra profitot tudjon elérni a cég, és ne ismétlődjenek meg olyan botrányok, mint a LIBOR manipuláció, aminek következtében 290 milliós bírságot kellett fizetnie a cégnek. A banknál a költségekben egy majdnem 10 százalékos csökkenést terveznek, valamint az eszközállomány leépítését, hogy megfeleljenek a bázeli tőkekövetelményeknek. A megtakarítási programmal 2015-ig 16,8 milliárd fontra akarják csökkenteni az éves költségeket.

A Barclays több üzletágát felülvizsgálta, annak érdekében, hogy meghatározhassák fontosabb profittermelő divízióikat. A cég kb. 500 millió font bevételkiesést fog elszenvedni egyes divízióinak bezárásával - ami érinti többek között az árupiaci és a strukturált tőkepiaci termékek részlegét. Habár az ázsiai és európai befektetési banki üzletágat vissza akarják vágni, a Barclays "teljes befektetési banki divíziója továbbra is lényeges méretű marad" - a vezérigazgató szerint, bár kisebb növekedés várható ezen a területen, mint a bank többi üzletágán.

Az új vezérigazgató augusztusi kinevezése óta a részvényárfolyam több mint 60 százalékkal emelkedik, ami azt jelentheti, hogy a befektetők hisznek a cég stratégiájában, illetve abban, hogy ezt képes megvalósítani.

Barclays (London)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!