Ezekbe fektet Soros György dollármilliókat

Vágólapra másolva!
Közzétette az Insider Monkey Soros György legújabb befektetéseit. A több milliós tranzakciók olyan óriáscégekhez kapcsolódnak, mint például az amerikai autógyártás szimbólumának tartott Ford, vagy akár a Morgan Stanley.
Vágólapra másolva!

Ismét érdekes befektetésekre derült fény Soros György alapjának éves jelentéséből, az idős befektetési guru alapja - amit egyébként már nem személyesen kezel - a híres devizapozíciók és a már emlegetett aranybefektetések mellett pár neves amerikai társaság részvényeit is aktívan vásárolta a negyedik negyedév során.

Lássuk a legújabb befektetéseket:

Morgan Stanley: A guru 4,1 millió Morgan részvényt vásárolt az utolsó negyedévben. Annak ellenére, hogy a cég profitabilitás szempontjából kisebb problémákkal küzd, a Wall Street elemzői kedvezően értékelik a részvényt mind a PEG ráta, mind pedig az előretekintő P/E ráta tekintetében. Optimizmusra ad okot, hogy egy másik milliárdos, Dan Loeb is a közelmúltban épített pozíciót a cégben.

Mi az a PEG ráta?

A részvények mutatószámok segítségével történő relatív értékelésének egyik kedvelt eszköze az úgynevezett PEG ráta, mely a P/E alapú értékeltségi szint és eredménynövekedés hányadosát mutatja meg. Minél alacsonyabb PEG rátával forog egy részvény, az annál vonzóbbnak tekinthető a többiekhez képest. Hüvelykujjszabály szerint az 1-es érték mellett tekinthető megfelelően értékeltnek egy vállalat, felette már érdemes lehet óvatosnak lenni.

A PEG ráta összehasonlíthatóvá teszi az eltérő növekedéssel bíró vállalatokat, így képes kiküszöbölni a P/E mutató egyik legnagyobb hiányosságát. Ettől persze még a PEG ráta sem lesz tévedhetetlen, hiszen a rendkívül alacsony növekedéssel bíró, de tisztes osztalékot fizető vállalatok esetében például félrevezető képet mutathat azok értékével kapcsolatban.



Citrix Systems: Az utóbbi negyedévben 20 százalékos bevétel növekedést elért cég kitűnő befektetés lehet, amit jól jelez, hogy a Lee Ainslie nevével fémjelzett Maverick Capital figyelmét is felkeltette.

Ford: Nem valószínű, hogy bárkinek is be kellene mutatni. 3,1 milliós részvénycsomagjával nem Soros az egyetlen hedge fund guru, aki rákapott az autógyártó óriásra. A kedvező vállalati eredmények, valamint a PEG ráta mind a befektetők várakozásait igazolhatják a közeljövőben.

Andarko Petroleum: A cég papírjai kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a nagy hedge fundok körében. Természetesen ez nem véletlen, hiszen rendkívül kedvező előretekint P/E rátával büszkélkedhetnek, Soros is bevásárolt, 760 ezer részvényt mondhat magáénak.

Freeport-McMoRan Copper & Gold és a Plains Exploration & Production: A két cég lehetséges egyesülése Soros Györgyék figyelmét is felkeltette. A felvásárlási sztorival érintett cégek a magas kockázatok ellenére is sokszor kimagasló megtérülést biztosítanak a spekulánsoknak, erre alapozott Soros alapja is.

A befektető portfoliója természetesen számos papírt tartalmaz még a fent felsoroltakon kívül, legnagyobb súllyal a Citigroup és az AIG részvényei szerepelnek.

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.