Jót tenne a forintnak, ha Matolcsy nem mozdulna

Vágólapra másolva!
Kellemes kis erősödéssel kezdte a hetet a forint, amiben az is szerepet játszhat, hogy egyes sajtóértesülések szerint mégsem a piac számára nehezebben elfogadható Matolcsy György kerülne a jegybank élére, hanem továbbra is maradna a nemzetgazdasági minisztérium élén. De az is lehet, hogy mégis ő lenne az új elnök.
Vágólapra másolva!

Tetszetős erősödéssel kezdi a hetet a forint, amiben valószínűleg szerepet játszhat az is, hogy egyes sajtóértesülések szerint mégsem Matolcsy György a befutó a jegybankelnöki székért folytatott versenyben. Az euró-forint árfolyam 291,5-ig süllyed délelőtt a reggeli, 293 feletti szintekről, sőt, délután 291,25 környékén is megfordult.

EURHUF (1 perces)

Rohamosan fogy az idő a jegybankelnöki utódlás eldöntésére, de egyelőre semmi bizonyosat nem tudhatunk. Jól jelzi a fejetlenséget, hogy ma legalább három, egymásnak részben vagy egészben ellentmondó sajtóértesülés jelent meg, amelyek mind megbízhatónak hitt forrásokra hivatkoznak.

A mai, amerikai befektetők hiányában Európa-szerte kevésbe aktív kereskedés is segíthette a forint enyhe erősödését. A régióból így is kilógott a forint, hiszen ugyan a lengyel zloty, a cseh korona és a román lej egyaránt erősödni a tudott az euróval szemben, a 0,4 százalékos teljesítményével a forint megelőzte őket (a zloty és a lej 0,1 százaléot, a cseh korona 0,2 százalékot erősödött).

EURHUF (1 napos)

Ki lesz a jegybankelnök, de tényleg?

Nagytestvérünk, az origo.hu szerint Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárcanélküli miniszter és Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter is nagy lelkesedéssel készül a pozíció elfoglalására. Eközben ugyanakkor mindketten úgy nyilatkoztak az elmúlt hetekben, hogy nem dédelgetnek jegybankelnöki álmokat. A Napi Gazdaság információi szerint Matolcsy György a helyén maradna az NGM élén, a Népszava szerint viszont az MNB élére kerülő Matolcsyt Varga váltaná a miniszteri poszton.

Orbán Viktor múlt héten kijelentette, hogy nem tervez kormányátalakítást, ezzel szemben az IMF-tárgyalások már szinte teljesen hivatalosan is véget értek, ami okafogyottá teszi Varga Mihály jelenlegi pozícióját. Neki tehát valószínűleg mennie kell, és a nyilatkozatai gyakoriságából nem úgy tűnik, mintha a háttérbe szeretné száműzni a miniszterelnök.

Miközben Varga egészen kiegyensúlyozott és szakmailag is hiteles jelölt lehet, Matolcsy jegybankelnöki jelölését a piac valószínűleg negatívan értékelné. Erre utal, hogy a forint látványosan gyengült a legutóbbi alkalommal, amikor úgy tűnt, a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter a legesélyesebb jelölt. Ugyan a dollárkötvény-kibocsátást megelőző hetekben sokkal visszafogottabb módon kommunikált a monetáris politikai irányokról, Matolcsy színrelépése valószínűleg nem konvencionális eszközök felé fordítaná a jegybanki politikát, ami jó eséllyel forintgyengítő hatással járna.

Még egy érdekes gellert ad a történetnek, hogy Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára azt nyilatkozta, hogy a jegybank élére olyan szakembert kell választani, aki nemzetközi színtéren elismert és komolyan ért a monetáris politikához. Matolcsy György szakmai múltja, de legfőképpen az elmúlt hónapokban tett kijelentései alapján valószínűleg nem fér bele a "nemzetközi színtéren elismert" és a monetáris politikához "komolyan értő" szerepleírásba, így várhatóan rövid távon legalábbis negatívan reagálna a piac a kinevezésére.

Annál is inkább, mert a múlt heti, sikeresnek mondható devizakötvény-kibocsátás relatíve nagy szabadságot ad a kormány számára, hiszen az eurós lakossági állampapírokkal együtt a devizás forrásigényt jóformán kielégítette a piacról. Ez növeli a váratlan és merész gazdaságpolitikai húzások esélyét, amit a sérülékeny pozitív hangulatban jó eséllyel nem fogadna a piac nagy örömmel.