Ennyit fizetne az ország a külföldi dollármilliárdokért

Vágólapra másolva!
Piaci körökből származó információk szerint Magyarország öt és tíz éves állampapírokat bocsátana ki dollárban. A papírok közül az ötévest 345 bázispontos, a hosszabb futamidejű papírt pedig 355 bázispontos felárral bocsátanák ki a Reuters információi szerint. Ez kalkulációink alapján nagyságrendileg 4,45 és 5,6 százalékos hozamszinteket jelenthet.
Vágólapra másolva!

Fontos azt is jelezni, hogy ezek az értékek egyelőre indikatívnak tekinthetők, a kibocsátás során az érdeklődés alapján akár ettől eltérő szint is kialakulhat. A kibocsátani tervezett mennyiség legalább kétmilliárd dolláros, ami egybevág a Reuters korábbi értesüléseivel és a piaci szereplők várakozásaival. A kötvénykibocsátás szervezői a BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs.

Mivel a befektetői környezet kedvező, a kötvények kibocsátásának időzítése egyelőre megfelelőnek tűnik ahhoz, hogy sikeres forrásbevonást hajtson végre az ország. Az idei évben nagyságrendileg 4-4,5 milliárd eurós devizaforrásra tarthat igényt Magyarország, melynek finanszírozásához egy mostani sikeres kötvénykibocsátás ágyazhatna meg.

A befektetők minden bizonnyal pozitívan értékelnék, ha az országnak hosszú idő után ismét sikerülne jelentősebb devizakötvény-kibocsátást levezényelnie, amire már csak azért is szükség van, mert az IMF-fel megszakadó tárgyalások miatt az idei kötvénylejáratainkat a piacról kell finanszírozni. Mivel a kibocsátás hatására az ország finanszírozási kockázatai mérséklődnek, a forintra alapvetően kedvezően hat a külső forrásbevonás ténye.