Óriási blama, szakad a Volkswagen!

e
Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen délutáni jelentésében derült fény arra, hogy a 2013-as üzemi eredménye megegyezhet a tavalyival, amivel jócskán, mintegy 17 százalékkal elmaradna az elemzők által várt értéktől. A német társaság a visszaeső európai autókereslettel indokolta előrejelzését. Eközben fontos látni, hogy 2012-ben a társaság rekord értékesítést ért el az erős kínai és amerikai keresletnek köszönhetően, igaz, a bevétel növekedési üteme már lassulás jeleit mutatja. A Volkswagen tőzsdei árfolyama közel 6 százalékos zuhanással reagált a bejelentésre, amit leánya, a Porsche is megsínylett. 
Vágólapra másolva!

Rekord értékesítés

21 százalékos árbevétel növekedésről számolt be ma délután a legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen a tavalyi év után. A 192,7 milliárd eurós értékesítéssel nemcsak az előző évi bázist, hanem a 192,4 milliárd eurós várakozást is sikerült kis mértékben felülmúlnia.

Azt már eddig is tudtuk, hogy rekord évet zárt a Volkswagen, hiszen a német autógyártó még január elején beszámolt gépjármű értékesítéseiről, melyek még soha nem látott magasságba emelkedtek. A növekedés motorja elsősorban az USA, illetve Kína volt, míg Európa gyengélkedett. Idén is hasonló teljesítményre számít a menedzsment a régióktól, Európa gyengélkedését jól mutatja, hogy januárban még sosem adtak el olyan kevés autót, mint most. 2013-ra a vezetés azzal számol, hogy a Volkswagen felülteljesíti majd a szektort, és az értékesített autók is meghaladják majd a tavalyit.

A bevétel növekedése 2010 és 2012 között egyaránt kétszámjegyű bővülést mutatott fel, ami igen impozáns teljesítménynek számít. 2012-ben azonban a tendencia már lassulás jeleit mutatja, sőt, jövőre az elemzők már csak egyszámjegyű növekedéssel számolnak. A menedzsment szintén növekvő bevételre számít idén, pontos adatot azonban nem közölt ezzel kapcsolatban.

A 21,7 milliárd eurós nettó profit 41 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, ezzel azonban nem sikerült hozni az elemzők által várt 22 milliárd eurót. A nyereség megugrásában nagy szerepe volt a Porsche részesedésének átértékelése.

Elmarad az üzemi eredmény várt növekedése

Az üzemi eredmény terén 11,5 milliárd eurós profittal zárt a német társaság, ami egybevág a Bloomberg által összegyűjtött elemzői vélemények konszenzusával. A befektetőknek azonban egy igen komoly negatív hírt is le kellett nyelniük. A menedzsment tájékoztatása szerint a 2013-as üzemi eredmény megegyezhet a tavalyival, ami azonban jócskán, mintegy 17 százalékkal elmarad a 13,786 milliárd eurós várakozástól.

A vállalat a távolabbi jövőt illetően már korábban igen imozáns terveket szövögetett, ugyanis 2018-ra szeretnének a világ legnagyobb autógyártójává válni, megelőzve a General Motorst és a Toyota-t.

A Volkswagen részvénye az elmszomorító előrejelzésre közel 6 százalékos zuhanással reagált, ezzel egyre távolabb kerül a kurzus a néhány hete felállított történelmi csúcstól.

A Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Az elsőbbségi részvényein keresztül tőzsdén lévő leánya, a Porsche is megszenvedte az anyavállalat kedvezőtlen bejelentését. A befektetők vélhetően arra számítottak, hogy a Porsche profit növekdése is megállhat, amire mintegy 9 százalékot zuhnat az árfolyama.

A Porsche árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]