Vágólapra másolva!
Elrontotta a kedvező hangulatot az olaszországi választásokról megjelenő legfrisebb hírek, miszerint Berlusconi pártja, a Szabadság Népe átvette a vezetést a Szenátusért folyó versenyben. Az első adatok alapján még úgy nézett ki, a piacbarát Bersani alakíthat kormányt, aminek eleinte megörültek a  piacok, azonban Berlusconi hatalomba való esetleges visszatérése visszahúzta az indexeket. Az olasz tőzsde már pénteki záróára alatt is tartózkodott, de onnan valamelyest korrigálni tudott.A budapesti index is csökkenésbe váltott az olasz hírekre, bár kisebb a pánik mint Nyugt-Európában. A Richter is leadott 2 százalék feletti emelkedéséből, de egy százalékos pluszban zárt. A forint viszont 294 fölé gyengült az euróval szemben a nemzetközi hangulatban beállt változás hatására.Amerikában még éppen a pozitív tartományban állnak az indexek, de az olasz választások alakulása a tengerentúli indexek teljesítményére is rányomhatja a bélyegét. 
Vágólapra másolva!

Elillant a jókedv az olasz választási hírekre

Fordulat állt be a piaci hangulatban az olaszországi szavazással kapcsolatos hírekre. A legfrissebb, nem hivatalos (exit poll) eredmények szerint Berlusconi pártja, a Szabadság Népe átvette a vezetést a Szenátusért folyó versenyben. A hírre nagyobbat zuhant az olasz tőzsde, bár azóta valamelyest korrigált az index. Korábban még úgy nézett ki, a piacbarát Bersani alakíthat kormányt, és Berlusconi nem tud visszatérni a hatalomba. Az olasz FTSE/MIB részvényindex már le is adta ma összegyűjtött előnyének nagy részét. A negatív hírek az összes vezető index teljesítményére negatív hatással voltak, bár a kezdeti pánik azért mérséklődött. A DAX viselte legjobban a hangulatromlást, továbbra is bőven egy százalék feletti emelkedésével, egyedül a görög parkett csúszott a negatív tartományban.

Forrás: [origo]

A hétfői nap folyamán is tovább zuhan a Volkswagen a pénteki mélyrepülés után. A papír 2,5 százalékos csökkenést mutat. 2013 első negyedévére vonatkozóan "nyilvánvalóan" kisebb bevétel várható, mint ahogy az 2012 azonos időszakában alakult, nyilatkozta Hans Dieter Poetsch a vállalat pénzügyi vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak vasárnap, de további részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

Nagyon túlértékeltnek és erősnek tartják az eurót az európai vállalatok, ami miatt szerintük súlyos versenyhátrányba kerülnek a világpiacon. A közös fizetőeszköz nem sokkal mozog 14 hónapos csúcsa alatt a dollárral szemben, ami negatív hatással van a cégek eredményére is. Az erősödő euró miatt leginkább a franciák emelték fel a szavukat, akik a közös fizetőeszköz egy bizonyos sávhoz rögzítését szeretnék elérni.

14 százalékkal növelte 265 európai Stoxx Europe 600 vállalat (bankokat és biztosítókat nem számítva) a készpénzállományát 2012-ben 2011-hez képest - számolt be a Bloomberg. Egy évtizeddel korábban még csak 136 milliárd eurónyi készpénzzel rendelkeztek a cégek, ez viszont több mint háromszorosára, 475 milliárd euróra hízott. A társaságok a válság miatt átalakítják a tőkeszerkezetüket és sokkal konzervatívabban kezelik, mint tették korábban.

A Richter tartotta valamennyire a BUX-ot

Emelkedéssel kezdték a hét első kereskedési napját a főbb régiós indexek, és a nap végére borúsra fordult befektetői hangulat sem érte el őket. A BUX sereghajtóvá vált 0,24 százalékkal került lejjebb, míg a cseh, az osztrák és a lengyel index erősödni tudott az európai ellenszélben is.

Forrás: [origo]

A nap folyamán végig a Richter jó teljesítménye segítette a hazai parkettet, ugyanis pozitívan fogadták a befektetők, hogy vegyesvállalatot alapított a Richter Kínában. A részvény egy százalék feletti emelkedéssel zárt a megváltozó nemzetközi hangulat ellenére, bár korábban 2 százalék felett drágult ma a papír. Ugyanakkor a gyógyszerpapír forgalma nem volt túl nagy, alig haladta meg az 700 millió forintot.

A blue-chipek közül még az OTP és a Magyar Telekom tudott erősödni, előbbi 0,21 százalékkal, míg az utóbbi 0,26 százalékkal került feljebb. Az Egis árfolyama az igen fontos 19 000 forintos szint alá esett be, -1,32 százalékkal 18750 forinton zárt. A MOL is gyengélkedett, és a régiós szektortársakat is jócskán alulmúlva, a nap végére csaknem 1,5 százalékos esést könyvelhetett el. A magyar olajcég holnap teszi közzé negyedik negyedévre vonatkozó számait. Az elemzők javuló eredményt várnak a vállalattól.

Forrás: [origo]

A Vodafone megvásárlását fontolgatja az állam - értesült az origo.hu. Megkötött ügyletről egyelőre még nincsen szó, az viszont tény, hogy az elmúlt hetekben hazánkban járt a brit telekommunikációs cég vezérigazgatója, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt. Erről azonban nem szivárgott sem konkrétum ki. Eközben a Vodafone Magyarország kommunikációs igazgatója kacsának minősítette a megjelenő hírt. Ez azt mutatja, hogy a magyar állam továbbra is törekszik a mobilpiacon való megjelenésre. Egy állami szereplő esetleges indulása hosszabb távon potenciális kockázatot jelent, és ez helyezhet nyomást a Magyar Telekom árfolyamára.

A forint a mai kereskedés során a 292,8-294-es sávban mozgott az euróval szemben, érdemi erősödést nem tudott felmutatni, habár a rosszra forduló nemzetközi hangulat sem gyengítette érdemben az árfolyamot. Jelenleg a 294,2-es körül mozog a kurzus. A dollár/forint árfolyam 222,6-nál, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 239,2 körül ingadozik. Kivárhatnak a befektetők a holnapi kamatdöntő ülés, illetve a pénteki jegybankelnöki kinevezés előtt.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]


Enyhe pluszban Amerika

Emelkedéssel nyitottak ma az amerikai piacok, folytatva a pénteki kedvező folyamatot, amikor is az S&P500 minden szektora pozitív tartományban tudta befejezni a kereskedést. Habár az olasz választásról érkező hírek a tengerentúli börzéket is megmozgathatják még az európai piaczárást követően is.

Forrás: [origo]

Március 1-jén lép életbe az USA-ban az automatikus kiadáscsökkentési program. A pénzügyi szakadék elkerülésére eredetileg január 2-án kellett volna megszavazni a körülbelül 600 milliárd dolláros egyenlegjavító intézkedéseket, de ezt a határidőt kitolták március 1-ig. Az ezzel kapcsolatos hírek komoly piaci mozgásokat válthatnak ki, ha mégsem a várakozásoknak megfelelő eredmény születik.

Az S&P 500 szektorai eddig vegyesen teljesítenek, de nagyobb mozgások nincsenek.

Forrás: [origo]

Közel 7 százalékkal emelkedik a Hertz részvényeinek árfolyama a piacnyitás után. Az autókölcsönző cég bár 36,4 millió dolláros veszteségről számolt be a Dollar Thrifty megvásárlásához kapcsolódó költségek miatt, ugyanakkor a teljesítmény jócskán elmaradt az egy évvel ezelőtti majdnem 50 millió dollárt elérő profittól. A menedzsment kedvező kilátásokat fogalmazott meg a 2013-as évvel kapcsolatban, 10,85-10,95 milliárd dollár lehet az árbevétel, a várt 10,79 milliárd dollár helyett, míg az EPS 1,82-1,92 dollár lehet, az előrejelzett 1,78 dollárhoz képest.

A várakozásokat meghaladó értékesítési adatokról beszélt a BlackBerry vezérigazgatója a hétvégén a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A társaság mindennap figyelemmel kíséri a BlackBerry 10 értékesítési adatait, de nem akarnak egyelőre pontos eladási számokat publikálni. A vállalat egyébként a termelését is növelte a nagy kereslet miatt. Jelenleg 2 és fél százalékos pluszszal emelkedik a részvény.

A General Motors az AT&T telekomcéget választotta ki az új autóiba szerelendő magas sebességű wifi hálózat kiépítéséért. Az AT&T a Verizon Wireless-t előzte meg a tenderen. A tervek szerint 2015-re készülhetnek el a gépkocsik.