Mélyrepülésben az Axa

Vágólapra másolva!
A várakozásokat alulmúló profitról számolt be a második legnagyobb európai biztosító, az Axa. Bár pozitív fejlemények is napvilágot láttak, a befektetők inkább a gyengébb profitra koncentrálnak, ami miatt 3 százalékos zuhanást produkál a részvény.
Vágólapra másolva!

Elmaradt a várttól a profit

4,15 milliárd eurós profittal zárt 2012-ben Európa második legnagyobb biztosítója, az Axa az egy évvel korábbi 4,19 milliárd eurót követően. A nyereség azonban nem csak a 2011-es értéket múlta alul, hanem a 4,47 milliárd eurós Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzust is.

A működési eredmény terén 13 százalékos növekedést produkált a biztosító, a 4,25 milliárd eurós tényadattal pedig az elemzői várakozásokat is sikerült felülmúlni. A működési eredmény terén a legnagyobb növekedést az Axa meghatározó üzeletága, az életbiztosítási szegmens produkálta 23 százalékos növekedéssel. A 2,64 milliárd eurós eredmény pedig a 2,54 milliárd eurós konszenzust is felülmúlta.

0,72 eurós részvényenkénti osztalékfizetést javasol a biztosító menedzsmentje, ami 4 százalékkal haladja meg a tavalyi osztalékot. Apró szépséghiba, hogy a Bloomberg által megkérdezett elemzők 0,73 eurós osztalékkal számolnak. A végső összeget az április 30-i közgyűlés szavazhatja meg, míg a kifizetés tervezett időpontja május 13.

Mit tartogat a jövő?

A jövőt illetően a menedzsment 200 millió euróval, 1,7 milliárd euróra emelte a költségmegtakarítási programját, melyet 2015-ig kíván elérni az Axa. A vezérigazgató elmondása szerint a biztosító a 2015-re kitűzött időpontra teljesítheti céljait. A saját tőkearányos nyereség terén már most jól áll a biztosító ugyanis a 13,3 százalékos értékkel már most teljesíti a megszabott 13-15 százalékos sávot.

A gyenge piaci környezetre hivatkozva az Axa vezetése tavaly novemberben módosította jövőbeli terveit. Ezek szerint a működési eredmény éves szinten átlagosan 5-10 százalékkal növekedhet 2015-ig a korábban tervezett kétszámjegyű bővülési ütemmel szemben.

A befektetők nem örültek a vártnál gyengébb profitnak, ennek következtében az Axa 3 százalékos mínuszával a CAC40 index egyik leggyengébben teljesítő komponense. Ugyanakkor a kedvező eredményeket közlő német Allianz sem képes az emelkedésre, a kezdeti pluszokat követően 1,5 százalékos csökkenésbe csúszott vissza, amiben a kedvezőtlen piaci hangulat is közrejátszott.

Az Axa grafikonja

Forrás: [origo]